Därför luktar kranvattnet annorlunda

ANNONS
|

Under måndagen påbörjades en ombyggnad på vattenverket i Lackarebäck. Arbetet ska leda till en säkrare hantering av hurdesinfektionen av dricksvattnet görs på anläggningen.

– Under den här ombyggnadenklarar vi inte lika väl avatt ta hand om luktämnen som finns naturligt i Stora Delsjön, säger Olof Bergstedt, som är ansvarig för vattenverket i Lackarebäck.

De luktämnen som finns i vattnet kommer från alger i sjön. När algsäsongen är slut och algerna dör uppstår en lukt som sedan följer med vattnet från Delsjön. I hög grad kan det tas bort med kolfilter.

–Det som eventuellt passerar kolet kan vi normalt sett oxidera så att det försvinner.Det är den oxidationen i slutet på processen somvi inte kan göra nu underombyggnaden.

ANNONS

Berör ungefär halva staden

Vattenverket i Lackarebäck står för ungefär halva Göteborgs dricksvatten. Framförallt är det de södra och västra delarna av staden som berörs och kan känna av en förändring i doft under ombyggnaden. Till de delarav staden som får sitt vatten från Lackarebäck hör även södra delen av Hisingen.

Vad är det för doft det handlar om?

– Det är inte direkt så att det luktar illa. Men det är inte en lukt man förväntar sig från sitt dricksvatten i Göteborg. Det närmaste man kan beskriva det som är en slags sjölukt, sägerOlof Bergstedt.

Smakar vattnet annorlunda också?

– Det är egentligen bara doften som påverkas. Men om man ska vara strikt så är ju det mesta av det vi uppfattar som smak kopplat till luktsinnet.

Enligt Göteborgs stad kan dricksvattnet dofta annorlunda mellan den 28november och den 9 december. Det är ingen fara att fortsätta dricka kranvattnet som vanligt och om mantappar upp vattnet en kort stund innan det ska drickas försvinner lukten.

ANNONS