Corona stänger inga parker till valborg

Tack vare pandemilagen har kommunen makten att stänga exempelvis Slottsskogen vid risk för folksamlingar. Parken är populär inte minst vid valborg – men kommer ändå hålla öppet i helgen.
– Vi är inte i ett läge då sådana åtgärder krävs, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

För många handlar valborg om att hälsa våren välkommen, och ett sådant välkomnande gör sig förstås bäst utomhus. I Göteborg har Slottsskogen och andra parker länge varit populära platser att samlas på.

Men att samlas har i och med pandemin också blivit synonymt med smittspridning.

Därför har kommunfullmäktige gett kommunstyrelsen möjlighet att stänga 18 offentliga platser vid risk för trängsel. På listan finns exempelvis Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och Kungsparken.

LÄS MER:Göteborgarna kan stoppas från 18 platser

I en debatt i Sveriges radios P1 på måndagsmorgonen uppgav kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) att inga stängningar är aktuella inför valborg. Detta trots att smittspridningen fortsatt ligger på en hög nivå.

ANNONS

LÄS MER:Vistelseförbud i Lund och Uppsala på valborg

Inte nära någon form av kollaps

Axel Josefsson säger till GP att beslutet bygger på en diskussion som kommunens tjänstemän haft med smittskyddet.

– Man kom fram till att vi inte är i ett läge då sådana åtgärder krävs. Smittspridningen i Göteborgsområdet ligger fortfarande på en hög nivå men håller på att plana ut.

Inte heller läget i sjukvården föranleder stängda parker till valborg enligt Axel Josefson.

– Bilden vi har fått är att det fortfarande är ansträngt men inte nära någon form av kollaps. Utifrån de två parametrarna bedömer vi att vi inte behöver gå fram med dessa åtgärder.

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 22/4

Tror inte att läget består de närmaste dagarna

Vad krävs för att en parkstängning ska bli aktuell?

– Det är svårt att säga, men det handlar om att smittspridningen är väldigt hög och att vi riskerar att inte klara sjukvården.

– Detta är en del av verktygslådan vi har för att bekämpa smittan. Det är bra att den finns men vi kommer att använda den varsamt eftersom det innebär en stor inskränkning i människors frihet.

Valborg är ett par dagar bort. Men du vågar säga redan nu att parkerna kan vara öppna?

– Ja, för det är en viss inställelsetid innan beslut kan fattas, vi måste stämma av med smittskydd och regionen. Bedömningen nu är att läget inte kommer att förändras radikalt de närmaste dagarna, säger Axel Josefson.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande uppmanar människor att följa de befintliga råden och rekommendationerna, hålla avstånd och inte samlas i stora grupper.

– Jag är trygg i att göteborgarna kan fatta kloka beslut och inser allvaret i den sits vi befinner oss i.

LÄS MER:Ett stängt Slottsskogen stoppar inte pandemin

LÄS MER:Älgarna i Slottsskogen har fått tillskott – två nya kalvar födda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS