Chocken och värken kvar

ANNONS
|

- Gisela somnade inte förrän klockan två i natt, säger Gunilla Allander. Hon vaknade flera gånger och skrek "mamma".

Mor och dotter hade besökt på vårdcentralen i fastigheten på Kungsportavenyn 10. När de skulle lämna huset vid 16.30-tiden på eftermiddagen tog de hissen från fjärde våningen.

Hissen startade, men den började gnissla och vibrera kraftigt. Hissen föll därefter i princip fritt från fjärde våningen. I höjd med andra våningen dämpades det snabba fallet och så småningom stannade hissen.

- Jag gjorde en tjurrusning och lyckades tackla upp dörren, säger Gunilla Allander. Det var som att åka i en torktumlare. Om jag inte hade fått upp hissdörren hade hissen mycket väl kunnat falla längst ner i huset.

ANNONS

- Då hade vi slagit ihjäl oss.

På onsdagskvällen besökte Gunilla Allander och dottern Gisela läkare. Gisela hade ont i ryggen och röntgades. I dag blir det återbesök för båda.

- Gisela är prio ett och ortopedspecialister skall granska hennes röntgenbilder, säger Gunilla Allander. Jag har ont i ryggen och kan inte röra på huvudet.

Gunilla Allander är ingenjör och säger att hon vet en hel del om hur hissar fungerar.

- Så här skall inte en hiss bete sig, säger hon. Ett säkerhetssystem skall känna av om en hiss går för snabbt. Då skall fyra "fötter" möta och bromsa upp hissens hastighet

Polisen har talat med firman som sköter servicen av hissen. Firman är tveksam till att det kan ha gått till som de två personerna i hissen beskrivit.

–Reparatören säger att hissen omöjligt kan ha betett sig på det sättet, säger Sven Jansson, inre befäl vid Citypolisen.

Gunilla Allander säger att personalen på vårdcentralen flera gånger anmält till fastighetsförvaltaren att hissen uppfört sig konstigt, men att ingenting har hänt.

Hissen ska senast ha blivit inspekterad i mars i år utan anmärkning. Den är tills vidare avstängd.

ANNONS