Via ett digitalt rum kan gymnasie- och grundskolelever få hjälp med läxor av Chalmers-studenter.
Via ett digitalt rum kan gymnasie- och grundskolelever få hjälp med läxor av Chalmers-studenter. Bild: Chalmers

Chalmers erbjuder läxhjälp på distans under coronakrisen

När coronakrisen satte käppar i Chalmers läxhjälpshjul flyttade man sin undervisning för gymnasie- och grundskolor till internet. Nu erbjuder man läxhjälp på distans tre dagar i veckan. En av lärarna är Josip Kir Hromatko – som hjälper till från hemmet i Kroatien.
– Det känns verkligen meningsfullt att hjälpa de här barnen, säger han.

ANNONS
|

Klassrummen är stängda och all undervisning på gymnasienivå har flyttat ut till cyberspace. I normala fall kan gymnasieelever som vill ha hjälp med sina läxor ta sig till Chalmers bibliotek för stöttning av studenter. Sedan mitten av mars har den undervisningen flyttat till ett virtuellt klassrum.

Tre dagar i veckan kan barn på både grund- och gymnasienivå få hjälp med matteläxan av Chalmers-studenter digitalt.

LÄS MER:Tvåstjärniga restaurangen Alchemist hjälper hemlösa i coronakrisen

Färre som vill ha hjälp digitalt

Läxhjälpen bedrivs i ett digitalt "rum" som eleverna själva ansluter till. Där får de hjälp med ämnen som matematik, kemi och fysik.

– Det är jättekul att kunna hjälpa till på det här sättet. Det är viktigt att inte tappa farten nu de sista veckorna på terminen och det finns nog elever som behöver motivera sig att plugga hemma. Det här är dessutom ett jättebra sätt att sänka trösklarna mellan gymnasiet och Chalmers. Matten är faktiskt inte så farlig, säger Dorotea Blank, skolsamordnade på Chalmers.

ANNONS

Hjälpen erbjuds kvällstid och hittills har en handfull elever tittat in per gång i snitt.

– Vi har några stammisar som dyker upp varje gång, men vi märker att det definitivt är färre som kommer digitalt än vad det brukade vara när det vanlig undervisning. Vi vill gärna att det är fler barn som passar på att glida in i det här rummet och få hjälp, säger Dorotea Blank.

LÄS MER:Operasång gladde de äldre på Fyrväpplingen

Josip Kir Hromatko, som studerar <em id="emphasis-b6df0efb78b0bcf6358ac8876d252260">Systems, Control and Mechatronics </em> vid Chalmers, är en av lärarna.
Josip Kir Hromatko, som studerar Systems, Control and Mechatronics vid Chalmers, är en av lärarna.

En av lärarna är Josip Kir Hromatko. Själv studerar han en master i Systems, Control and Mechatronics vid Chalmers. Både hans egna och de studier han hjälper yngre elever med bedrivs numera helt på distans. För Josip Kir Hromatko innebär det att han sitter i Zagreb och hjälper till med läxor och skoluppgifter.

– Det fungerar förvånansvärt bra. Det går inte att vara lika nära eleverna och det tar lite längre tid, men det är fantastiskt att kunna använda alla de verktyg vi har. Tänk att jag kan vara 1500 kilometer bort och ändå hjälpa någon med matteläxorna, säger han.

LÄS MER:Göteborg börjar med barnmorskebuss

För honom är uppdraget som lärare en givande variation till de egna studierna.

– Jag är verkligen intresserad av det här. Det känns verkligen meningsfullt att hjälpa de här barnen och se hur de känner när det förstår någonting. Det kan vara elever som inte kan språket så bra som har mycket att lära. Jag har fått några vänner som jag uppskattar mycket via det här, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Här förevigas Anders Tegnell som tatuering

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till corona@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS