Byråkrati stoppade Göteborgs krisinformation

Drygt halva Göteborg berördes när en vattenledning gick sönder under tisdagen. Fortfarande tvingas många invånare koka sitt dricksvatten - vilket kommunen ville informera om via sms samma kväll. Det satte byråkratin stopp för. – Det är såklart allvarligt, säger Helena Wall på kommunen.

ANNONS
|

Många göteborgarevar utan rinnande vatten under tisdagskvällen efter att en vattenledning gått sönder i Alelyckan.

LÄS ÄVEN: Göteborgare uppmanas koka vatten efter läcka

I samband med läckan gick kommunen ut och varnade för att kranvattnet kan ha blivit otjänligt i vissa områden,vilket gäller fortfarande. Dessutom var tanken att man skulle skicka ut ett mass-sms med en varning och en uppmaning om att koka vattnet till personer som bor i de berörda stadsdelarna.

Det satte byråkratin stopp för.

– Vi hade allt klart och var redo att trycka på knappen, säger Henrik Dahlberg, ansvarig för kriskommunikation vid Stadsledningskontoret.

En av de drabbadeär Gabrielle Hammarbäcki Bergsjön. Hon fick visserligen ett sms – strax före lunch dagen efter. Och då var det förvaltningen för Kretslopp och vatten som själva skickat ut ett sms till sina "kunder".

ANNONS

– Det är lite sent att få den informationen då. Den skulle ju gått ut samma kväll, säger Gabrielle till GP.

Helena Wall, somär kommunikationsansvarig vid Kretslopp och vatten, beskriver det hela som"allvarligt".

–Därför kommer man att se över de systemen och rutinerna nu.

"Vi har inte nått ut"

Kenneth Lexell är planeringsledare för samhällsskydd och beredskap vid Stadsledningskontoret och var själv involverad iprocessen. Han är inte nöjd med utfallet.

– Vi har inte nått ut till våra medborgare så bra som vi skulle ha gjort med ett sms, säger han.

Han understryker också att man från kommunens sida var redo att skicka ut ett sms – menatt det föll på ramar och regler.

– Jag har suttit hela dagen och rett i det här, så här kan vi inte gå runt och ha det.

Sedan den 1 juli i år är det möjligt för myndigheter att med hjälp av positioneringsteknik skicka ut sms till alla mobiltelefoner som är registrerade i ett avgränsatområde. Just den möjligheten ville kommunen använda. Kruxet är att befogenheten att använda positionerings-sms är knuten till det som kallas VMA – viktigt meddelande till allmänheten.

Ett VMA måste alltid gå ut i riksradio vilket innebär att Sveriges Radiomåste bryta sina sändningar för att delge informationen. I det här fallet gjordesbedömningen att inte gå ut i riksradio med att man måste koka vattnet i vissa stadsdelar i Göteborg. Då får man heller inte använda positionerings-sms –eftersom det då inte är ett VMA.

ANNONS

Efterlyser åtgärder

Kenneth Lexell tycker att det är problematiskt.

–Vitsen med att skicka ett sms är ju att få ut information till berörda som halva Sverige kanske inte behöver få reda på.

Han efterlyser därför en liknande lösningpå lokal eller regional nivå och kommer själv att skriva ett brev till MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, som håller i frågan.

– Det är klart att det går att ändra på sikt och göra om så att man kan ha ett lokalt VMA. En livsviktig grej i Göteborg behöver ju inte vara av intresse för hela Sverige. Någonstans har man tappat den bitenoch inte nått ända fram.

Om det inträffar något liknande om en vecka - vad händer då?

– Jag vågar inte svara på det, men någonting hoppas jag att vi har lärt oss. Vi kanske kan hitta andra vägar då, men jag tror inte att man har gjort om hela upphandlingen om en vecka. Det får MSB titta på, hur man kan göra det här framöver.

Så svarar MSB

Lars Olsson är leveransansvarig för VMA hos MSB. Han bekräftar att möjligheten att använda sms med positionering är knuten till reglerna kring VMA.

Är det inte orimligt att man måste bryta en riksradiosändning för att få skicka ett sms till folk som bor i Bergsjön?

ANNONS

– Det här är ju ganska nytt. Det man säger nu och har sagt tidigare är att den primära kanalen är radion, sms är ett kompletterande system. VMA-systemet är uppbyggt så att man alltid hänvisar till radion för mer information, för att det ska finnas en trovärdig källa.

På frågan om det hela är ett systemfel som borde åtgärdas svarar Olsson:

–Det är svårt att säga och jag vill inte lova något åt ena eller andra hållet, men ingenting är statiskt. Man måste kanske anpassa sig mer mot hur det ser ut idag och vad som kommer i framtiden.

Här hittar du mer information

Klicka härför att hitta uppdaterad information från kommunen kring vattenläckan. Vilka områden som berörs, i vilka områden man bör koka kranvattnet, var du hittar vattentankar och så vidare.

ANNONS