Brobygget har blivit en tittarsuccé för pensionärer

På måndagen monteras lyftspannet till Hisingsbron. Den pensionerade byggnadsingenjören Torsten Grönberg har följt arbetet sedan den första pålningen.
– Det här är nog sista gången jag får följa ett brobygge, säger han.

ANNONS
|

På måndagen inträffar ännu en milstolpe för Hisingsbron. Under eftermiddagen ska det 750 ton tunga lyftspannet monteras mellan pylonerna.

Nere på pråmen jobbar ett 30-tal gulklädda personer i hjälmar. Uppifrån Götaälvbron följer minst lika många personer bygget från första parkett. Flera av åskådarna har varit med sedan grundläggningsarbetet började för tre år sedan.

Fascinerad av broar

En av dem är 87-åriga Torsten Grönberg. Han har varit på plats vid bygget många gånger sedan pålningen startade och i dag ser han fram emot att se den sista länken lyftas på plats.

– Nu får ni sätta fart, vi kan inte stå här hela dagen, ropar han ner till byggarbetarna.

ANNONS
Torsten Grönberg har ingen särskild längtan att få testa den nya bron. ”Jag har tagit så många promenader” säger han.
Torsten Grönberg har ingen särskild längtan att få testa den nya bron. ”Jag har tagit så många promenader” säger han. Bild: Mia Höglund

Torsten Grönberg är pensionerad byggnadsingenjör och jobbade bland annat på Skanska, som bygger bron. Med armen ut över räcket förklarar han hur vajrarna ska kopplas ihop och hur själva spannet ska lyftas på plats. Han tycker att den nya generationens ingenjörer gör ett fantastiskt jobb.

– Det här är komplicerade saker. Det är inte vilken dumskalle som helst som kan tänka ut detta.

Följt många brobyggen

Under sitt yrkesliv jobbade han inte med broar, men det är något med konstruktionen som fascinerar honom. När Ölandsbron byggdes i slutet av 60-talet var han där och ”snokade”. När Öresundsbron kom till bodde han i Malmö. Nu är han 87 år och befarar att det är sista gången han får följa ett brobygge.

Bytte småfåglar mot storbygge

Några meter bort sitter Lasse Hjertkwist med digitalkameran över axeln. Han var på plats först av alla, strax efter soluppgången. Vanligtvis brukar han fotografera fåglar men när pylonerna seglade in i Frihamnen i juli vände han kameralinsen mot brobygget.

– Det är fascinerande att vi ska få en ny bro. Jag har varit här nästan varje dag den senaste månaden, säger han.

För 16 år sedan var han en av de första privatpersonerna att köra igenom Götatunneln. Nu ser han fram emot att ta sin första promenad från Hisingen till fastlandet på den nya bron.

ANNONS

Första promenaden idag

Brobygget kräver bra väderförhållanden, men om allting går enligt planen ska lyftspannet sänkas ner på måndagseftermiddagen. Skanskas produktionschef Peo Halvarsson har för avsikt att promenera hem över bron efter arbetsdagens slut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS