Britt-Marie Mattsson får guldmedalj av kungen

ANNONS
|

På nationaldagen offentliggjordes vilka som kommer att föräras kungliga medaljer ur kungens hand på slottet den 20 juni.

Författaren och Göteborgs-Postens mångåriga förstereporter, Britt-Marie Mattsson, är en av dem.

- Jag blev otroligt överraskad när jag fick brev från den Kungliga hovstaten att jag skulle förlänas den här medaljen. Jätteglad och otroligt förvånad, jag har aldrig haft en tanke överhuvudtaget att jag skulle belönas med något sådant här, säger Britt-Marie Mattsson.

I motiveringen står det att hon får medaljen för sina framstående insatser som journalist.

En rad nya projekt

Gärna en medalj – men att dra sig tillbaka finns inte med på hennes världskarta.

ANNONS

Till helgen åker hon till New York för att rapportera för GP. Nyligen har SVT visat hennes dokumentär om Jan Eliassons, i förra veckan vann hon första pris för Best Food Writing i VM för kokböcker i Kina, för boken Matens makt, som hon skrivit tillsammans med Leif Mannerström.

- Sedan håller jag på med tre dokumentärer för SVT som handlar om välfärden ur olika aspekter. Och i början på september kommer jag ut med en ny bok – Projektet, en svensk politisk roman som handlar om hur man på olika intressanta sätt tar makten över ett stort svenskt parti. Så det har varit rätt många saker som är på gång, säger Britt-Marie Mattsson.

Hur hinner du med allt?

- Diciplin. Jag försöker att hålla isär alla projekt så att det inte krockar för mycket. Och allt är så roligt, säger hon.

Du har ett långt perspektiv på utrikespolitik – hur skulle du vilja beskriva läget just nu i världen?

- Det är väldigt dystert. Kalla kriget var naturligtvis en svår tid, men det gick ändå att lägga pussel och förstå sig på vad som kunde hända. Och det fanns förhoppningar om att det skulle kunna bli bättre, säger hon.

ANNONS

Man måste vara optimist

Läget är mycket svårare idag. Den 11 september 2001 kände hon direkt att nu är det en ny värld som kommer att bli svår att hantera.

- Egentligen tycker jag att det blivit värre med tanke på terrordåden, motsättningarna och det brutala sättet att ge sig på människor urskiljningslöst. Det är svårt att se hur man kan ha en särskilt hoppfull bild av världen just nu, säger hon.

- Men man måste vara optimistisk och en person jag vill lyfta fram är Staffan De Mistura, en svensk-italiensk diplomat och FN-medlare som är en oerhört skicklig utrikespolitisk person. Dag ut och dag in okar han göra nya insatser och kämpar för att få till en fredslösning i Syrien. Han är värd fredspriset, säger Britt-Marie Mattsson.

Britt-Marie Mattsson

  1. Journalist och författare som arbetat för GP sedan 1968.
  2. Född i Göteborg 1948.
  3. Förlänas Hans Majestäts Konungens medalj i åttonde storleken i serafimerband den 20 juni.
  4. Hon får medaljen för sina framstående insatser som journalist.
  5. Britt-Marie Mattsson har tidigare fått en rad fina priser:
  6. Stora Journalistpriset
  7. Vilhelm Moberg-sällskapets pris
  8. Västra Publicistklubbens pris
ANNONS