Lars Klevensparr, direktör vid räddningstjänsten Storgöteborg: ”Vi har skärpt våra säkerhetsrutiner efter olyckan där en brandman skadades under övning.”
Lars Klevensparr, direktör vid räddningstjänsten Storgöteborg: ”Vi har skärpt våra säkerhetsrutiner efter olyckan där en brandman skadades under övning.” Bild: Jonas Lindstedt

Brandman skadades – dryga böter för räddningstjänsten

Under en övning skadades en brandman av het vattenånga och fick andra gradens brännskador. Efter beslut av åklagare ska räddningstjänsten Storgöteborg betala 100 000 kronor i böter efter brister i säkerheten.
– Vi har valt att inte överklaga – och skärpt våra säkerhetsrutiner, säger räddningsdirektör Lars Klevensparr.

ANNONS

Olyckan inträffade på räddningstjänstens övningsanläggning i Torslanda på Hisingen i april förra året.

Deltidsbrandmannen som skadades ingick i en regionutbildning med räddningstjänsten Storgöteborg som ansvarig.

LÄS MER:Deras liv vävdes samman av skräckmorgonen

Brände båda armarna

Under ett moment för rökdykare skadades brandmannen av het vattenånga. Han fick andra gradens brännskador på båda underarmarna och fördes till sjukhus för vård. Han klarade sig undan allvarliga skador och kunde kort efter återgå i verksamheten.

– Det var en allvarlig olycka som kunde ha fått betydligt större konsekvenser, säger Lars Klevensparr, räddningsdirektör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Händelsen anmäldes till arbetsmiljöverket och polisen samtidigt som räddningstjänsten gjorde en intern utredning kring vad som gått fel.

ANNONS

Sammantaget visades att det fanns brister i övningen som gjorde att olyckan kunde inträffa – men undersökningen visade också att brandmannen sannolikt klarat sig oskadd om han burit rätt underställ.

Det var i samband med en övning för rökdykare som deltidsbrandsmannen skadades. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Det var i samband med en övning för rökdykare som deltidsbrandsmannen skadades. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg

”En väldigt hög summa”

Åklagaren valde att inte gå till åtal. Men räddningstjänsten har fått en företagsbot för arbetsmiljöbrott – på 100 000 kronor.

– Det är en väldigt hög summa. Men vi har valt att acceptera och inte överklaga. Men tanken är väl att den ska svida och att vi ska göra bot och bättring. Det har vi gjort generellt med överlag skärpta säkerhetsrutiner i hela verksamheten, betonar Lars Klevensparr.

Så sent som den 1 januari 2020 ändrades lagstiftningen. Begreppet företagsbot utvidgades till att även omfatta offentlig verksamhet som kan jämställas med näringsverksamhet.

LÄS MER:140 lägenheter utrymda efter explosionen i Annedal

Har preventiv effekt

– Jag tror att våra böter kommer att diskuteras i offentliga verksamheter runt om i landet, alla känner nog inte till lagändringen och kommer säkert att vara mer uppmärksam på den. På så vis har nog böterna en preventiv effekt – och det var nog det som var meningen, säger Lars Klevensparr.

Bötesbeloppet som hamnar hos staten får räddningstjänsten ta ur egen kassa.

– Det är skattepengar som var tänkt till annat. Men böterna är ingenting som på något sätt drabbar vår förebyggande eller operativa verksamhet, betonar Lars Klevensparr.

ANNONS

LÄS MER:33 bilder vi aldrig glömmer från Backabranden

LÄS MER:50 år sedan explosionen på Eriksberg där tio miste livet

LÄS MER:50 år sedan smällen på Poona – blev ett miljödrama med Stena i huvudrollen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS