Martin Öbo, t f fastighetsdirektör
Martin Öbo, t f fastighetsdirektör

Bråttom få fram boenden

Överklaganden och protester gör att byggandet av tillfälliga bostäder drar ut på tiden. Nu måste kommunen ta fram enkla alternativ för att ge nyanlända tak över huvudet. Så länge.

ANNONS
|

Cirka 200 boendeplatser i villavagnar, eller campingstugor, planeras på Lilleby camping och eventuellt runt 70 platser i en befintlig byggnad på Säve flygplats. Martin Öbo, t f fastighetsdirektör i Göteborg kommun, säger att det handlar om förhandlingar, inga avtal har ännu slutits.

– Det ska inte vara regelrätta bostäder, utan korttidsboende för att nyanlända ska kunna få tak över huvudet, i avvaktan på att vi får fram mer långsiktiga bostäder. Primärt handlar det om boende för 2016 och in i 2017.

Tar längre tid än väntat

I augusti förra året togs beslutet om att 1 000 temporära bostäder för nyanlända skulle uppföras. Ambitionen var att flera projekt vid det här laget skulle ha kommit igång, men ännu har inget hänt på någon av de sex platser som valts ut för temporära bostäder.

ANNONS

Överklaganden av bygglov och protester mot planerna har gjort att det dragit ut på tiden. Dessutom har en dom från mark- och miljööverdomstolen slagit fast att tillfälliga modulhus på Herkulesgatan inte får bygglov. Domen gör läget osäkert för de tillfälliga bostäder som planerats för nyanlända.

Så för att säkerställa att de nyanlända som ska bo i Göteborg får tak över huvudet måste kommunen nu snabbt ta fram så kallade så kallade mellanboenden – tillfälliga boenden. GP har tidigare berättat om planerna på 100 till 200 boendeplatser på en pråm eller liknande vid kajen i Röda Sten.

Flera olika spår

Martin Öbo säger att staden arbetar med flera olika parallella spår och breddar strategin för att hitta lösningar.

– Dels har vi de hittills sex platserna för temporära bostäder, som Allmännyttan ska söka bygglov för. Förutom dem har Älvstranden Utveckling AB sökt, men ännu inte beviljats, tillfälligt bygglov för 900 bostäder i Frihamnen, varav 300 är avsedda för nyanlända.

I höstas räknade man med att bostäderna i Frihamnen skulle stå klara nu i sommar, men så blev det inte. Enligt Martin Öbo kan de i bästa fall bli färdiga för inflyttning under första halvåret 2017.

Allmännyttan har fram till nu kunnat lämna 230 lägenheter ur sitt bestånd. Fastighetskontoret hoppas på ytterligare bostäder från dem. På tjänstemannanivå finns en överenskommelse om 500 bostäder för 2017.

ANNONS

– Enligt bosättningslagen är vi skyldiga att ordna bostäder för de nyanlända. För att vi ska klara det krävs modiga beslut av våra politiker, säger Martin Öbo.

Käppar i hjulet

Modulhusen på Herkulesgatan var i första hand avsedda som studentbostäder. Sedan företaget bakom bostäderna fått nej från mark- och miljööverdomstolen, har de i stället ansökt om bygglov för nyanlända.

Men det finns en oro för att domen sätter käppar i hjulet för kommunens lösning på bostadssituationen. Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) har sagt att han befarar att det kan betyda kalla handen för alla planerade temporära bostäder och att domen hur som helst ytterligare försenar processen.

Martin Öbo anser att det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser av domen.

– Den har ännu inte vunnit laga kraft och ska överklagas. Om Högsta Domstolen väljer att ta upp den kan den få en annan innebörd, säger han och pekar på flera, enligt honom, tveksamma resonemang i mark - och miljööverdomstolens domskäl.

Moderaternas Hampus Magnusson, tycker att det är hög tid att kommunen överger tanken på modulhusen. Han säger att Sverige behöver en flyktingpaus, men att de nyanlända som är här måste ha någonstans att bo.

– Vi måste kunna erbjuda ett värdigt mottagande. Kan vi inte det, måste staten hjälpa till att fixa boenden runt om i landet eller bygga bostäder tills vi får ordning på det.

ANNONS

Nytt förslag

Regeringen har nyligen lämnat ett förslag om undantagsregler i plan- och bygglagen för att snabbare kunna bygga tillfälliga bostäder till flyktingar, med målsättningen att den nya lagen ska gälla från den 1 januari 2017.

– Om regeringen ställer krav på kommuner får de också ge oss verktygen, säger Hampus Magnusson. Jag välkomnar en uppluckring regler för att kunna skynda på byggprocessen överlag.

ANNONS