En vecka har gått sedan mordet på en polis i Biskopsgården.
En vecka har gått sedan mordet på en polis i Biskopsgården. Bild: Jonas Lindstedt

Blomhavet växer – en vecka efter polismordet

Det har gått en vecka sedan polismordet på Höstvädersgatan i Biskopsgården och människor fortsätter att samlas vid minnesplatsen. För att sörja, för att lämna blommor och prata med polisen.

ANNONS
|

Onsdag 30 juni mördades en polisman vid Höstvädersgatan i Biskopsgården och under helgen greps en 17-årig pojke som på sannolika skäl är misstänkt för mord. Mannen ska enligt åklagaren ha kopplingar till pågående gängkonflikter i området.

Dagarna efter polismordet var det flera boende som uttryckte sorg och ilska över det som hade skett. Sedan händelsen har polisen haft en hög närvaro i stadsdelen och det har pågått ett omfattande trygghetsarbete för de boende.

Nu har det gått en vecka och havet av blommor runt trädet intill mordplatsen har blivit större.

”Viktigt att utbilda barnen”

Tidigt på onsdagseftermiddagen samlas runt 20 personer i en cirkel runt buketterna, ljusen, teckningarna och skyltarna som lämnats till minne av den dödade polismannen.

ANNONS

Snyftningarna hörs ljudligt och människor omfamnar varandra. Några förbipasserande lämnar blommor och ställer sig för att prata med en av de många uniformerade poliserna som är på plats.

En grupp förskolebarn och pedagoger kommer för att lämna en bukett vita blommor. Barnen verkar förstå allvaret och står tysta vid kanten av minnesplatsen.

– Pedagogerna har pratat med barnen om att vi ska lämna blommor till polisen. Vi vill också vara en del av det och visa vår solidaritet. Att förklara att det i vårt samhälle inte är acceptabelt att sånt här händer, säger Bahman Esmailnejad, pedagog på Mildvädersgatan förskola.

– Vi tycker att det är viktigt att utbilda de här barnen till bra samhällsmedborgare. Det är viktigt att lägga kraft i den här ålder, får de en bra utbildning och bra uppfostran blir de bra medborgare.

Barnen på Mildvädersgatan förskola har reagerat olika på händelsen och har frågat mycket om polisen.

– Vi har haft barn som frågat om polisen är elaka, om de skjuter. Pang, pang, pang säger de. Men då har vi också förklarat att polisen gör sitt jobb och de är snälla och då får man ha en dialog med dem. För de förstår och de ser, men vi har också barn som säger att de vill bli poliser för att de vill hjälpa, berättar Marjorie Cerda, pedagog.

ANNONS

En trygg samlingsplats för barn och unga

I Norra Biskopsgården, intill Svarte Mosse har det byggts upp en streetbasketplan och sommarlediga barn och ungdomar samlas för att lira basket med kompisar, pyssla och leka.

För fjärde året i rad arrangeras Bonnier Hoops som ordnar sport- och kulturaktiviteter. Projektet har bland annat ett nära samarbete med polisen, Göteborgs stad och Svenska Basketbollförbundet.

Dagarna efter den tragiska händelsen var det tomt på den uppbyggda basketplanen, men det dröjde inte länge innan det blev rörelse igen.

– Vi höll ju öppet som vanligt under torsdagen och under helgen, för vi ansåg att det kändes viktigare än någonsin att hålla öppet och erbjuda en trygg plats, säger Amanda Bjursten, projektledare för Bonnier Hoops.

Redan under helgen återgick aktivitetsnivån till det normala.

– Få har uttryckt något öppet eller velat prata om händelsen på det sättet, utan man har kommit till Bonnier Hoops för att få en fristad från det som hänt.

Under onsdagen fanns det flera familjer på plats och under ett tälttak designade barn sina egna gympapåsar. Två poliser kom förbi för att prata med besökarna och barnen visade stolt upp sakerna de pysslat ihop.

– Vi fortsätter ha aktiviteter även om det händer oväntade saker, som covid-19 eller tragiska saker som händer i området. Dessa saker ska inte stoppa deras liv eller göra att de känner sig otrygga och inte kan göra någonting, säger Shahla Mikaniki, platsansvarig för projektet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS