Från den 24 februari gäller inte besöksförbud på Göteborgs äldreboende. Det beslutades på onsdagen. Nu funderar kommunen på vilka skydd och restriktioner som ska gälla.
Från den 24 februari gäller inte besöksförbud på Göteborgs äldreboende. Det beslutades på onsdagen. Nu funderar kommunen på vilka skydd och restriktioner som ska gälla. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Besöksförbud på Göteborgs äldreboenden förlängs inte

Besöksförbudet vid Göteborgs äldreboenden hävs från den 24 februari.
– Det är en stor lättnad. För min gamla mamma som fått båda sprutorna har förlängningen av förbudet varit en plåga. Hon har varit som en fånge i sitt eget hem, berättar en anhörig.

ANNONS
|

Besöksförbudet vid Göteborgs vård- och omsorgsboenden infördes den 12 mars i fjol. Först ett drygt halvår senare, den 1 oktober, hävdes förbudet och besök med restriktioner tilläts. Men pandemins andra våg gjorde att kommunen, efter klartecken från Folkhälsomyndigheten, åter införde besöksförbud från den 13 december.

LÄS MER:Därför dör äldre i andra vågen – trots besöksförbudet

Förbudet har sedan dess förlängts med tre veckor i taget och gäller till och med den 23 februari.

Ansöker inte om förlängning

Men när krisledningsgruppen för vård- och omsorg i Göteborg stad samlades på onsdagen togs ett nytt beslut.

– Vi har beslutat att inte ansöka om förlängt besöksförbud efter den 23 februari. Vi arbetar nu med att ta fram rutiner och kommunikation runt det här, säger avdelningschefen Tina Isaksson.

ANNONS
Den 27 december i fjol kom första doserna vaccin mot covid-19 till Göteborgs äldreboenden. Svaleboskogens äldreboende var ett av de första. (Arkivbild)
Den 27 december i fjol kom första doserna vaccin mot covid-19 till Göteborgs äldreboenden. Svaleboskogens äldreboende var ett av de första. (Arkivbild) Bild: Sanna Tedeborg

Den 27 december i fjol inleddes vaccinationerna i Göteborg. Det skedde på fyra äldreboenden och innebär att boende där har fått båda sprutorna och att det gått två veckor efter sista sprutan.

LÄS MER: Kommuner väljer olika vägar mot äldresmitta

En person som har sin mamma på ett av boendena reagerade därför på att besöksförbudet förlängdes igen i början av februari.

– Det kändes väldigt märkligt eftersom vaccinationerna var klara. Vi hade ju sett fram mot att kunna ses någorlunda normalt igen. Nu blev det fortsatt inskränkning i vardagen. Min gamla mamma kan ju inte släppa in närstående i sitt eget hem trots att hon är färdigbehandlad. Det blir ju som att sitta i ett fängelse, säger personen.

LÄS MER:Vaccinleveranser från Moderna försenas

Träffas ute i tio minus

Den anhörige berättar att de löst situationen genom att ses ute.

– Det är klart inte så kul att köra rullstol i snö och sitta ute ute i tio minusgrader. Men vi får i alla fall ses, jag vet att det finns äldre som inte träffat sina anhöriga sedan mitten av december. Det är klart att den isoleringen kan göra många deprimerade.

– Min mamma är i 90-årsåldern och när man är så gammal är varje dag viktig, man vet ju inte hur lång tid man har kvar. Därför har jag haft så svårt att förstå besöksförbudet i hennes fall. Tre veckor är en lång tid för en gammal människa.

ANNONS
Besöksförbudet vid äldreboenden i Göteborg upphör att gälla den 24 februari. Dock kommer restriktioner att finnas kvar. Vilka är inte helt klart.
Besöksförbudet vid äldreboenden i Göteborg upphör att gälla den 24 februari. Dock kommer restriktioner att finnas kvar. Vilka är inte helt klart. Bild: Amir Nabizadeh

Att kommunen i samråd med regionens smittskyddsläkare begärde förlängning av besöksförbudet handlade enligt Tina Isaksson om att smittspridningen i samhället fortfarande var stor. Covid-19 fanns på flera boenden och vaccinationsprocessen hade kommit olika långt på olika boenden.

– Med ett förbud går det inte att göra undantag mer än i sällsynta fall, exempelvis om en hyresgäst befinner sig i livets slutskede. I övrigt gäller förbudet generellt på kommunens vård- och omsorgsboenden och även på de privata, säger hon.

LÄS MER: Enkla knepet som kan skydda dig mot corona

Hinner inte vaccinera alla

På kommunens äldreboenden bor cirka 4 500 personer. När besöksförbudet upphör den 24 februari kommer inte alla att ha fått den andra sprutan och det kommer fortfarande att finnas de i riskgrupp som inte har fått den första vaccinationssprutan.

– Det rör sig om cirka 120 personer som då inte har fått den andra sprutan och cirka 40 som inte har fått den första. Förklaringarna är olika, det kan handla om personer som precis flyttat till ett boende, att det har varit sjuka eller att det finns andra praktiska förklaringar. Men vaccinet räcker och vi har en plan för att fullfölja alla vaccinationer så fort som möjligt, säger Maria Terins, vaccinsamordnare för äldreboenden i Göteborgs stad.

ANNONS

LÄS MER:Sju döda efter coronautbrott på äldreboende i Partille – tillfälligt besöksförbud införs

Tina Isaksson, avdelningschef för vård- och omsorgsboende i Göteborg stad.
Tina Isaksson, avdelningschef för vård- och omsorgsboende i Göteborg stad. Bild: Göteborgs stad

Fortsatta restriktioner vid besök

Att kommunen väljer att häva besöksförbudet trots att alla inte behandlats klart förklarar Tina Isaksson så här:

– Det är en balansgång där man i bedömningen måste väga in medicinska aspekter och sociala konsekvenser för hyresgästerna. Bedömningen nu är att det är så få kvar som inte vaccinerats klart att det inte motiverar ett fortsatt förbud. Samtidigt måste vi vara väldigt försiktiga och ha kvar olika restriktioner och säkerhetsåtgärder när det gäller våra boenden. En smitta kommer inte in enbart genom besök från anhöriga, säger hon.

LÄS MER: Europas äldsta överlevde covid-19

Här råder besöksförbud

Ett stort antal kommuner i Västsverige har haft besöksförbud på sina äldreboenden. Här är kommunerna som fortfarande har förbudet kvar:

Bollebygd har förbud till och med den16 februari och följande kommuner har besöksförbud till och med den 23 februari:

Göteborg, Herrljunga, Kungsbacka, Lysekil, Mariestad, Partille, Skara och Öckerö.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS