Ålgräset är oerhört viktigt för det marina livet. Nu jobbar Göteborgs hamn med den största återplanteringsprojektet hittills i Sverige.
Ålgräset är oerhört viktigt för det marina livet. Nu jobbar Göteborgs hamn med den största återplanteringsprojektet hittills i Sverige. Bild: Lars Alexi

Bakslag för hamnens försök att återplantera ålgräs

Göteborgs hamn måste återplantera lika mycket ålgräs som försvinner i och med utbyggnaden i Arendalsviken. Men de försök som gjorts hittills har slutat i ett fiasko. Nu ska man pröva nya metoder.

ANNONS

Ålgräsängar har en mycket stor betydelse för livet under vattnet. Ängarna kallas havets barnkammare, bland annat eftersom de fungerar som gömställe för mängder av fiskyngel. Men ängarna har också en renande effekt och håller havsvattnet klarare.

Men sedan 1980-talet har omkring 60 procent av allt ålgräs i svenska vatten försvunnit. På västkusten är situationen ännu värre och som GP berättade under onsdagen pågår flera initiativ för att stoppa ålgräsdöden.

LÄS MER:Miljöpartiet vill skydda mer marina miljöer i Göteborg

Eftersom man sett att ålgräset har en så viktig funktion för det marina livet ställdes hårda villkor på Göteborgs hamn i samband med att företaget fick miljötillstånd för att bygga ut i Arendalsviken: lika mycket ålgräs som försvinner i och med utbyggnaden ska planteras i Göteborg eller angränsande vatten.

ANNONS

Störst någonsin

Det innebär att 1,7 hektar nya ålgräsängar ska skapas. Något liknande i så stor skala har aldrig tidigare gjorts i Sverige.

Arbetet pågår under åtta år och ska slutrapporteras till miljödomstolen 2023.

Sommaren 2018 genomfördes provplanteringar på fyra platser i Göteborg och under onsdagen fick hamnen en summering av hur det gått hittills. Resultatet är nedslående.

– Dessvärre ser vi att det har varit väldigt dålig tillväxt på det här. Det mesta har försvunnit, säger Edvard Molitor, miljöchef på Göteborgs hamn.

Går "det mesta" att precisera ytterligare?

– Några få plantor har klarat sig. I princip allt har försvunnit.

Värmen kan ha förstört

Riktigt vad detta beror på vet man inte. Den varma sommaren kan vara en förklaring, makroalger en annan, liksom stormar eller båtar och badande som rör upp bottensediment.

Edvard Molitor berättar att man nu går vidare med nya provplanteringar, dels i Göteborgs skärgård men också lite längre norrut längs Bohuskusten.

– Den här gången ska vi prova att plantera lite tätare, för att få ett annat skydd.

Vad finns det för tidigare erfarenheter av det här?

– Det har gjorts ett antal försök. På vissa håll i världen har det fungerat bra, på annat håll sämre. I Sverige har det fungerat bättre på östkusten än västkusten. Tanken är att först hitta en bra metod och en bra plats och sedan göra en större plantering, säger Edvard Molitor.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS