Emelie Jensen och hennes vänner badade vid Sisjön när branden bröt ut. "Först blev jag jätterädd. Sedan försökte jag bara få dit så mycket vatten som möjligt", berättar hon.
Emelie Jensen och hennes vänner badade vid Sisjön när branden bröt ut. "Först blev jag jätterädd. Sedan försökte jag bara få dit så mycket vatten som möjligt", berättar hon.

Badare släckte branden

ANNONS
|

- Vi har det väldigt hektiskt, säger larmoperatören på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Sedan måste han avsluta samtalet. Nästa larm är på väg in.

- Så här har vi det hela tiden, hinner han tillägga.

Ständiga larm har kommit till räddningstjänsten hela måndagen. Några skogsbränder, bland annat på Hisingen, Bergsjön och Västra Frölunda, arbetade man med. Annars var det övervägande gräsbränder. Från klockan sju på morgonen till sex på kvällen hade 36 bränder bekämpats. Bara en stund senare var räddningstjänsten ute - på tio nya bränder.

Dessutom fanns personal och utrustning kvar på en rad olika platser för att eftersläcka eller hålla beredskap ifall bränder ånyo skulle flamma upp i de torra markerna.

ANNONS

Vid Sisjöns badplats började det brinna under tidig kväll.

Där hjälptes badgäster åt och lyckades släcka innan brandbilen var på plats, berättar 16-åriga Emelie Jensen, som var där.

- En grupp småkillar ropade att det brann, från skogskanten. Vi sprang dit. Då brann det med flera meter höga lågor i träd, i mossan och i grenar. Först blev jag jätterädd. Sedan försökte jag bara få dit så mycket vatten som möjligt, berättar Emelie Jensen för GP.

Så här efteråt är hon hemma och pustar ut. I sin iver att släcka, försökte hon komma så nära elden som möjligt. Till slut kom hon så nära att hon brände sig en aning. Röda fläckar på armar och ben vittnar om vad hon varit med om.

- Det var tack vare alla på stranden som vi kunde släcka elden som höll på att sprida sig ännu mer. Alla sprang och hämtade vad de kunde hitta att bära vatten i, pet-flaskor, leksakshinkar och några soptunnor, säger Emelie Jensen.

Risken för skogsbränder är nu påtaglig. Eldningsförbud råder i de flesta kommuner i både Västra Götaland, Halland och övriga Sydsverige. I det här läget måste man vara försiktig med alla aktiviteter som kan ge gnistor och antända vegetation och annat brännbart, betonar man på Räddningsverket..

ANNONS

- Med den höga brandrisk som råder kan en liten brand utvecklas väldigt fort och få ett mycket häftigt förlopp. En sådan brand är ofta mycket svårsläckt och kräver stora resurser av räddningstjänsten, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Räddningsverket.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund manar på sin hemsida att alla tar sitt ansvar: "Vi står inför skolavslutning med fest i det gröna... vi behöver hjälp att sprida kunskap och försiktighet till ungdomarna."

När eldningsförbud råder får man helt enkelt inte ha öppen eld i skog och mark. Ska man grilla ska detta ske med yttersta försiktighet i iordningställda grillplatser eller grillar. En engångsgrill är inte lämplig.

ANNONS