Roland Tilajcsik krattar snyggt kring sin skulptur Mellanrum.
Roland Tilajcsik krattar snyggt kring sin skulptur Mellanrum.

Backa får nytt Mellanrum

ANNONS
|

Förutom att den svarta diabasen kommer från skånska Lönsboda är Mellanrum alltigenom från Hisingen. Det är Hisingsbon Roland Tiljacsik som har arbetat med stenen i en ateljé på Eriksberg.

- Jag har sågat, huggit, slipat och polerat i ungefär tre månader. De två stenarna väger tillsammans uppåt fyra ton, berättar han.

Roland Tiljacsik som är utbildad vid konsthögskolan i Bratislava i Slovakien bor granne med sin skulptur. Den visar mänskliga silhuetter och han tänker sig att utrymmet emellan stenarna visar den spänning som kan finnas mellan människor.

Det nu ombyggda lågenergihuset, ursprungligen byggt 1971, ligger på Katjas gata 119. Punkthuset, med 16 lägenheter, behövde renoveras. För att minska energiförbrukningen har huset utformats lufttätt och välisolerat samtidigt som det har försetts med en energieffektiv ventilation med ett bra inomhusklimat.

ANNONS

Ombyggnaden är ett pilotprojekt där den tidigare energiförbrukningen av uppvärmning, varmvatten och el beräknas minska från 180 kilowattimmar per kvadratmeter och år till 60. Experter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola samt SP har deltagit i projektet.

ANNONS