Cassandra Ejevad Hörnstad var 16 år när hon dog.
Cassandra Ejevad Hörnstad var 16 år när hon dog. Bild: Stefan Berg

Bötesstraff för föraren efter Cassandras död

Bilen med de fyra ungdomarna åkte i 170 kilometer i timmen på den blöta körbanan. Strax innan avfarten mot Floda tappade föraren kontrollen över bilen och de kraschade av vägen. 16-åriga Cassandra Ejevad Hörnstad slungades ut och dog av sina skador. Nu döms den unge föraren.

ANNONS
LocationFloda|

De fyra ungdomarna hade varit på fest. Mannen i 20-årsåldern hade inte druckit något utan skulle skjutsa hem de tre tjejerna.

När de kom körande på E20 i riktning mot Alingsås tappade mannen kontroll över bilen. De sladdade och körde av vägen.

Enligt utredningen slog bilen, vid avkörningen, ner i ett dike och flög omkring 17 meter. När den landat studsade den och voltade in i ett viltstängsel.

Drygt hundra meter från platsen där de körde av vägen stannade den.

Då hade 16-åriga Cassandra Ejevad Hörnstad och ytterligare en tjej slungats ut ur bilen.

När kompisarna hittade Cassandra Ejevad Hörnstads medvetslösa kropp utförde de upplivningsförsök – men Cassandras liv gick inte att rädda.

ANNONS

Bötesstraff

Olyckan inträffade strax innan klockan fem på morgonen den 11 november förra året.

Nu döms den unge föraren för vållande till annans död, vållande till kroppsskada då även de två andra tjejerna skadades, samt vårdslöshet i trafik.

Straffet bestäms till villkorlig dom och 90 dagsböter om 210 kronor, det vill säga 18 900 kronor.

Han ska också betala skadestånd till Cassandras familj på totalt 143 324 kronor.

Utredningen har visat att bilen hade en hastighet på omkring 170 kilometer i timmen när den körde av vägen.

En av tjejerna berättade under rättegången att hon skämtsamt hade kommenterat hastigheten strax innan olyckan. Då körde de i 180 kilometer i timmen.

LÄS MER:Förare åtalas för dödsolycka

Oaktsamhet

Den nu dömde mannen nekar till brott. Han har vidgått att han körde för fort, men säger att olyckan hände på grund av plötslig och oväntad vattenplaning.

Utredningen har visat att olyckan inte uppstod på grund av något fel eller brist på fordonet. Inte heller vägbanans skick ska ha påverkat mer än att det hade regnat och att den därför var blöt.

Tingsrätten drar slutsatsen att "olyckan uppstått till följd av en sladd på grund av den våta vägbana som fått sitt allvarliga förlopp till följd av den synnerligen höga hastighet som bilen framfördes i".

ANNONS

Man konstaterar att mannen har begränsad trafikvana och att han "tagit en medveten risk eller på annat sätt brustit i den uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävts för att minska riskerna för en trafikolycka".

De anser att han av oaktsamhet orsakat Cassandra Ejevad Hörnstads död samt de skador som de två andra tjejerna fick.

– Domen överensstämmer med den uppfattning vi hade, att det var ett vårdslöst agerande. De klienter som jag pratat med känner att det är skönt att detta nu är något som de kan lägga bakom sig, under förutsättning att det inte överklagas, säger advokat Nicklas Unger som är målsägandebiträde i målet.

Han fortsätter:

– Jag kan konstatera att det är den typ av straff för den här typen av handlingar.

GP söker den dömde mannens advokat.

ANNONS