Fasta arbetstider är något som inte är bra för alla enligt Peter Siljerud.
Fasta arbetstider är något som inte är bra för alla enligt Peter Siljerud.

Bättre på jobbet utan arbetstider

ANNONS
|

Från och med i år har ett försök med sex timmars arbetsdag pågått på Svartedalens äldreboende i Göteborg. 60 undersköterskor har varit inblandade och många av dem har vittnat om att den förkortade arbetstiden ger mer ork och glädje.

Nu kan det bli dags för fler förändringar - åtminstone ifall trendspanaren och framtidsforskaren Peter Siljerud får som han vill. Han är vd för Futurewise, ett företag som vänder sig till både privat och offentlig sektor i deras arbete med förändring och omvärldsanalys. Enligt honom skulle samhället ha mycket att tjäna på att slopa fasta arbetstider helt och hållet.

ANNONS

– Vi behöver inte jobba åtta timmar per dag. Det är en konvention, ingen naturlag, säger han.

Han beskriver en bild av hur det i nuläget kan ses som viktigare att vara på plats på jobbet än att faktiskt utföra jobbet.

– Många är låsta vid klockan och känner att de plikttroget vill sitta av sin tid, men kanske inte alltid lägger in hundra procent. När arbetsdagen börjar går man och tar en kopp kaffe och läser en tidning, men så att chefen åtminstone ser en. Det är ett otroligt märkligt beteende, nästan som en charad, säger han.

Tidigare i dag intervjuades Peter Siljerud av Veckans Affärer. Där lyfte tidningen att länder som Holland, som snittar 20 timmar arbete per vecka, ligger i topp vad gäller producerat BNP per capita. Det motsatta förhållande ska gälla för till exempel Grekland, där man jobbar mest men producerar mindre BNP.

– Grekerna jobbar näst mest i hela Europa efter Tjeckien, sade Peter Siljerud till VA.

För GP berättar han att ett avskaffande av fasta arbetstider förvisso inte passar alla människor och branscher.

ANNONS

– Det kan bli problematiskt inom vissa yrken där det krävs att man är, och förväntas vara, på plats vid en viss tidpunkt. Det ställer också stora krav på de anställda, samtidigt som det ger en stor frihet innebär det också problem för vissa att hantera den friheten.

Framför allt är det inom kunskapsorienterade yrken, till exempel inom finanssektorn och IT som friare arbetstider skulle passa, menar han.

– Men många har redan flextid, kanske skulle det gå att utnyttja den och ge ytterligare friheter. Man kan också tänka sig att anställda gör upp om till exempel arbetspass och skift, själva med varandra. Det är också en form av frihet.

Men allra helst borde man alltså frångå tänket kring fasta arbetstider helt och hållet, menar han.

– Om man släpper på friheten tror jag att folk känner ett större engagemang. Man kan börja klockan 14 en dag eller så kan man välja att gå hem från jobbet klockan 14, så länge man gör det som förväntas av en.

Resultatet är alltså det som chefer borde fokusera på, i stället för hur många timmar man sitter vid skrivbordet.

ANNONS

– Henry Ford införde åtta timmars-skift för hundra år sedan. Det är märkligt att det står sig och präglar vårt arbetsliv än i dag. Det beror naturligtvis också på arbetsrörelser som tryckte på att man skulle minska arbetsdagen till åtta timmar, men det är lite märkligt att vi stannade på just åtta.

Han påpekar också att människan i en helt annan tid klarade sig på betydligt färre timmars arbete per dag.

– Det finns andra forskare som har tittat på hur mycket man jobbade på stenåldern. Då var det omkring tre till fyra timmar av att jaga och plocka bär, sedan var resten av tiden socialt umgänge och vila.

ANNONS