Avloppsläckage i hyreshus i Majorna

Rör som släpper ner avloppsvatten i en plasttunna, som i sin tur blivit full och läcker över det allmänna golvet på källarplan. Det har de boende på Blåsutgatan i Majorna fått stå ut med under en renovering.

ANNONS
|

Lägenhetshuset på Gråberget i Majorna håller just nu på att gå igenom en stamrenovering. På källarplanet ligger ett parkeringsgarage för bilar och cyklar, och i och med renoveringen har temporära lösningar gjorts för avloppen i huset.

En av de boende på Blåsutgatan upptäckte att något var fel när han skulle parkera sin cykel under torsdagskvällen.

– Jag kände att det stank när jag kom ner till garageplan. Då såg jag att det rann smutsigt vatten ur ett rör i taket ner i en grön soptunna. Den var översvämmad och vattnet flöt i sin tur ner över golvet bland cyklarna. När jag såg att det var avloppsvatten blev jag förbannad. Vilket slarv, säger den boende som vill vara anonym.

ANNONS

"Definitivt en hälsorisk"

Han menar att det hänt en gång tidigare för sju veckor sedan.

– Med tanke på vad det är som rinner på golvet så är det inte bara äckligt, det är ju hälsofarligt också. Man kan trampa i det och dra in det i sin lägenhet, säger han.

Vi låter en expert på miljöförvaltningen titta på bilderna från källarplanet. Han menar att om det rör sig om avloppsvatten från toaletter så är hanteringen ett problem.

– Det är definitivt en hälsorisk att ha en öppen behållare utan larm där avloppsvatten kan brädda över utan kontroll, säger Adam Ridelius som är miljöinspektör på miljöförvaltningen.

– De bör ha ett slutet system med larmfunktion för behållaren för avloppsvatten. Vi kommer att starta ett tillsynsärende av det här, fortsätter han.

"Ska se över vår hantering"

Byggherren Serneke, som utför stambytet, menar att läckaget inte kommer att hända igen.

– Under stambytet har vi satt evakueringstoaletter på utsidan av huset som ska användas av de boende. De får inte använda de vanliga toaletterna i lägenheterna. Att ha en anordning som samlar upp avloppsvatten som eventuellt är kvar i rören är standard, men i det här fallet har det kommit mer avloppsvatten än vad vi själva trodde. Det är på grund av att det både fanns gammalt vatten kvar i ledningarna och att en eller flera toaletter i huset använts fast att det är förbjudet, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke.

ANNONS

Kommer ni att ha skaffa en sluten tunna med larm, som miljöförvaltningen förespråkar?

– Vi ska se över vår hantering, och vi ska även se till att det inte kommer att läcka igen, säger Johan Live.

ANNONS