Att körsång är bra för hälsan är numera även vetenskapligt bevisat.
Att körsång är bra för hälsan är numera även vetenskapligt bevisat.

Att sjunga är bra för hjärtat

ANNONS
|

I forskningsprojektet Kroppens partitur studerar forskarna vid Sahlgrenska akademin hur musik biologiskt påverkar vår kropp och vår hälsa. Syftet är att hitta nya sätt att använda musik för medicinska ändamål, främst inom rehabilitering och friskvård.

–Vi har mätt sångares hjärtfrekvens och funnit att musikens struktur styr. Hos människor i en kör stiger och sjunker hjärtrytmen i samma takt, säger Björn Vickhoff, som leder forskargruppen vid Centre for brain repair.

Han är själv musikvetare och har tidigare varit trubadur, men blivit alltmer intresserad av hur musiken påverkar människan.

I den aktuella studien, som i dag publiceras i tidskriften Frontiers in Neuroscience, visar forskarna att sång med långa fraser har samma effekt som andningsövningar i yoga.

ANNONS

–Sången styr aktiviteten i den så kallade vagusnerven, som är involverad i vårt känsloliv och vår kommunikation. Samma nerv påverkar också vår röstklang.

Björn Vickhoff betonar att det inte är nytt att tala om körsångens goda effekter på hälsa och välbefinnande, men menar att sambandet bara i liten utsträckning har studerats vetenskapligt. Forskarnas hypotes är att hälsoeffekterna uppstår genom att sång ”tvingar” fram en lugn och regelbunden andning.

–När vi andas kontrollerat sjunker pulsen på utandningen för att åter stiga när vi andas in. Sång kan betraktas som en form av regelbunden styrd andning, eftersom man andas ut på sångfraserna och in mellan dessa. Den medicinska effekt som uppnås kan förknippas med att man är frisk, ung, mår bra och inte är stressad, säger Björn Vickhoff.

Studierna har bland annat genomförts på en grupp 18-åringar på Hvitfeldtska gymnasiet. Forskarna lät dem utföra tre olika kör­övningar: humma entonigt, sjunga ”Härlig är jorden” samt nynna ett långsamt mantra. Samtidigt registrerades sångarnas hjärtrytm.

–Sedan tidigare visste vi att körsången synkroniserar sångarnas muskelrörelser och nervaktiviteter. Nu vet vi att detta också gäller hjärtat.

Som nästa steg vill forskargruppen undersöka om den biologiska synkroniseringen hos körsångare också skapar ett mentalt vi-perspektiv och därmed kan användas som metod för att stärka sam­arbetsförmågan.

ANNONS

Av tradition finns ofta en koppling mellan gemensam sång och kollektiv vilja, till exempel på fotbollsläktare, i kyrkor, i festivaltåg och i det militära. Och forskning har visat att synkroniserade riter bidrar till vi-känslan.

–Nu funderar vi på att testa om körsång kan vara ett sätt att förbättra samarbetet mellan elever i skolan, säger Björn Vickhoff.

ANNONS