Arbetsgivaren kämpar för att Safi ska få stanna i Sverige

Arbetsgivaren beskriver Safi Beheshti, 24, som det perfekta exemplet på när integration fungerat. Han har fast jobb sedan över fem år, en arbetsledande ställning och egen lägenhet. Nu ska han utvisas.

ANNONS
|

Solen har fortfarande inte nått ned till innergården i Masthugget. Safi Beheshti parkerar bilen och går igenom förmiddagens arbetsuppgifter för Tobias Nilsson och Jörgen Svensson, innan de börjar beskära buskar och sopa bort löv.

Under sina fem och ett halvt år på Tidx AB har han gått från att vara timvikarie, till fast anställd och vidare till arbetsledare för en handfull fastighetsskötare.

– I mina ögon har Safi gjort allting rätt och han är en viktig medarbetare för oss. Den här situationen som uppstått känns som ren idioti, säger Mikael Magnil Thunberg, vd Tidx holding.

Pappan blev mördad

Safi Beheshti lägger undan sekatören och berättar. Han kommer från en känd familj i Herat i Afghanistan. Hans farfar handlade med antikviteter, hans pappa med textil och kläder. Hans mamma var engagerad i kvinnors rättigheter, en äldre syster jobbade för Unicef.

ANNONS

Talibanerna försökte vid upprepade tillfällen få över pappan på deras sida, utan att lyckas. När Safi Beheshti var 12 år blev pappan mördad. Själv blev han kidnappad kort därefter. Han är övertygad om att en lokal politiker och krigsherre, som pappan hade en markkonflikt med, ligger bakom båda händelserna.

Efter att han undkommit kidnapparna flydde Safi Beheshti från landet.

Tog körkort på en och en halv månad

Under asyltiden i Sverige fick han kontakt med en svensk familj med barn i hans ålder. Han flyttade hem till dem och blev en familjemedlem. I mars 2013 fick han börja på Tidx.

– När vi träffades första gången var jag tydlig med att jag förväntade mig två saker, förutom arbetsvilja: att han skulle lära sig svenska och att han skulle ta körkort. En och en halv månad senare hade han körkort. Jag har aldrig varit med om något liknande, berättar Mikael Magnil Thunberg.

Safi Beheshti ler.

– Jag ville inte åka tillbaka till Afghanistan och dö, säger han.

Vid två tillfällen har Mikael Magnil Thunberg skrivit till Migrationsverket för att vädja om att Safi ska få stanna. Safis närmaste chef Mattias Antonsson har gjort samma sak: "Med sin personlighet och attityd är Safi en stor tillgång för oss som företag. Han har förmågan att se till allas bästa, företaget, sig själv och sina arbetskamrater".

ANNONS
Arbetsgivaren Mikael Magnil Thunberg har skrivit till Migrationsverket och vädjat.
Arbetsgivaren Mikael Magnil Thunberg har skrivit till Migrationsverket och vädjat. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Arbetsgivaren besviken på Migrationsverket

På nätet pågår en namninsamling som över 3 200 personer skrivit på. Många beskriver Safi Beheshti som en kille som alltid stöttar och hjälper till och bidrar till samhället.

Hans svenska mamma Lena är inne på samma spår när hon berättar om honom.

– Han har jobbat med andra invandrarungdomar som har det svårt och som andra inte lyckats nå. Han har tolkat. Men Migrationsverket har valt att bara se på det här från en sida.

Samma sak på jobbet, där han fått lotsa in nyanställda och se till att de finner sig tillrätta. Mikael Magnil Thunberg är besviken över att han inte lyckats nå fram till Migrationsverket med sina argument och säger att det känns som de "söker med ljus och lykta för att hitta anledningar att bli av med så många som möjligt".

– Här har vi ett solklart fall av integration som lyckats och det är Lena och hennes familj och vi som företag som gjort jobbet. Vi har tagit ett samhällsansvar. I det läget känns det inte fair att Migrationsverket ska komma och säga att han inte får stanna, säger han.

Fick fel namn i Ungern

Flykten från Afghanistan till Sverige tog ungefär fyra år. Under lång tid var Safi Beheshti i händerna på flyktingsmugglare. I Ungern blev han tagen av polisen och registrerad i det namn som stod i de handlingar smugglarna försett honom med.

ANNONS

– Jag försökte förklara att det inte var jag, men den ungerska polisen brydde sig inte.

Även i Danmark lämnade han uppgifter som inte stämmer överens med det han senare berättat. Något som Migrationsverket tagit fasta på i sin utredning.

– Jag litade inte på någon och vågade inte berätta. Jag vågade inte ens lita på min svenska mamma förrän efter ett år. Jag trodde att hon kanske var polis eller någonting.

– Min tillit till andra människor var borta. Idag vet jag att det är en naturlig reaktion när man blivit misshandlad psykiskt och fysiskt. Men det är ingenting Migrationsverket tagit hänsyn till.

Neddragningar bakom fördröjningen

Migrationsverket landar trots allt i slutsatsen att Safi Beheshti är den han utger sig för att vara. Däremot delar de inte hans bild av skyddsbehovet. Att hans berättelse inte sett likadan ut från första början spelar roll.

– Det är den sökande som har bevisbördan för att visa att han är i behov av internationellt skydd. Och utifrån omständigheterna i det här fallet bedömer vi att han inte har gjort sannolikt att han är i behov av skydd, skriver Linn Nilsson, på Migrationsverkets pressavdelning i ett mejlsvar till GP.

Att det tagit fem och ett halv år att komma fram till detta beror enligt Linn Nilsson på neddragningar på myndigheten.

ANNONS

– Vi beklagar att handläggningen dragit ut på tiden. Generellt är det så att vi har långa handläggningstider, det här ärendet har också fördröjts på grund av neddragningarna som vi har varit tvungna att göra. Dessutom finns det individuella omständigheter i ärendet som påverkat handläggningstiden, skriver hon.

"De kommer döda mig"

Att arbetsgivaren vädjat spelar ingen roll. För att få förlängt arbetstillstånd krävs ett giltigt pass – och Safi Beheshtis pass har hunnit gå ut under den långa handläggningstiden. Att han utan framgång ansökt om ett nytt på Afghanistans ambassad i Stockholm saknar också betydelse för bedömningen.

– Kravet på ett giltigt pass under tiden för uppehållstillståndet behöver vara uppfyllt, skriver Linn Nilsson.

I slutet av oktober fick han avslag på sin begäran om uppehållstillstånd. Ett beslut han överklagat.

Såvitt Safi Beheshti vet finns ingen i hans familj eller närmaste släkt kvar i Afghanistan. Och han är övertygad om att personerna som låg bakom faderns död skulle leta upp honom om han tvingades återvända.

– De skulle hitta mig och döda mig. Jag är hundra procent säker på att jag inte skulle överleva.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS