Ann-Sofie Hermansson hämtar sitt engagemang mot religiös extremism från sin kompis Nalin Pekgul, debattör och tidigare S-riksdags­ledamot. Här kampanjar de tillsammans i Brunnsparken.
Ann-Sofie Hermansson hämtar sitt engagemang mot religiös extremism från sin kompis Nalin Pekgul, debattör och tidigare S-riksdags­ledamot. Här kampanjar de tillsammans i Brunnsparken. Bild: Petter Trens

Ann-Sofie Hermansson (S) hotas av åtal – anklagas för förtal med hatbrottsmotiv

Debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vill att kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) tar bort samtliga inlägg där de två sammankopplas med extremism, samt att S-toppen skriver en rättelse på sin blogg – annars väntar ett åtal för förtal med hatbrottsmotiv.
– Vi ses i rätten, är Ann-Sofie Hermanssons besked.

ANNONS
|

Tidigare i år rapporterade GP om att kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) anmälts av förtal.

Bakom anmälan stod Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, som av Hermansson pekats ut för att ha band till extremister.

Konflikten föranleddes av att Göteborgs Stad ställde in den planerade visningen av filmen Burka songs 2.0 på Blå stället i mars tidigare år. I ett efterföljande samtal skulle Doubakil och Abdullahi vara paneldeltagare.

LÄS MER:Filmvisning och samtal ställs in efter kritiken

Men stadens tjänstemän gjorde bedömningen att det efterföljande samtalet var för ensidigt och ställde in hela eventet.

Bakgrunden till anmälan var att Ann-Sofie Hermansson har konsekvent pekat ut Doubakil och Abdullahi för att ha kopplingar till extremism.

ANNONS

Kan väcka åtal för förtal med hatbrottsmotiv

Den anmälan ledde aldrig till något åtal. Nu hotas dock Ann-Sofie Hermansson av rättsliga åtgärder igen.

I ett brev till S-toppen skriver Doubakil och Abdullahis juridiska ombud att man nu kommer att försöka väcka enskilt åtal för förtal med hatbrottsmotiv.

Ett enskilt åtal innebär att åtalet inte väcks av en åklagare, utan av en enskild person. Det betyder alltså om en stämningsansökan upprättas så tas målet även upp av rätten.

LÄS MER:Burka songs-konflikten fortsätter

Debattörernas juridiska ombud Silas Aliki Quezada skriver i brevet att Hermansson får veckan ut på sig att publicera en offentlig ursäkt samt raderar inläggen där hon anklagar hans klienter för att ha kopplingar till extremism.

"Om du efter en veckas utgång valt att inte vidta rättelse, kommer vi att inkomma med ansökan om stämning till Göteborgs tingsrätt under eftermiddagen måndagen den 24 september. Jag rekommenderar därför att du så snart som möjligt, om du inte vill ta ner inläggen och publicera den offentliga ursäkten, kontaktar ett juridiskt ombud för egen del", står det i brevet.

Hermansson: "Kan inte tysta meningsmotståndare"

Ann-Sofie Hermansson säger till GP att brevet "faller på sin egen orimlighet". Samtidigt menar hon att det är väldokumenterat i flera rapporter att extremister brukar göra "på det här sättet för att tysta meningsmotståndare".

ANNONS

– Jag tycker det är allvarligt. Det är klart att man inte kan tysta sina meningsmotståndare. Vi lever i en rättsstat där vi uttrycker våra fria uppfattningar, det är något som jag gör, och det ska även andra göra också, säger hon.

De menar att det var fel av dig att hänga ut dem på din blogg?

– Jag har inte hängt ut någon, de har hängt ut sig själva. De valde ju själva att vara med på den här visningen, som jag förstår det har de inte agerat som anonyma personer. Jag tycker att det är helt logiskt att se det på mitt sätt, och tjänstemännen fattade ett klokt beslut när de ställde in visningen.

Några planer på att kontakta de två debattörernas juridiska ombud har hon inte.

– Nej, utan vi ses väl i rätten. Jag tycker det är bra och välkomnar det här, så kan vi föra den här diskussionen mer offentligt. Det kommer gagna det demokratiska samtalet och jag ser inga problem med det.

GP har sökt Silas Aliki Quezada, juridiskt ombud för Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, som valt att inte uttala sig.

LÄS MER:Göteborg drog sig ur antirasistiskt nätverk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS