Angereds kamelcenter: Vi har använt pengarna rätt

Angereds kamelcenter vill inte betala tillbaka mer än 200 000 kronor av kommunens bidrag på en halv miljon. Skälet är att centret anser att resten av bidraget visst har gått till rätt saker.

ANNONS
|

I december 2015 beviljades föreningen Angereds kamelcenter 500 000 kronor i integrationsmedel, av social resursnämnd. Stödet, var enligt politikerna, öronmärkt för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, i samband med bygge av ett kamelstall och andra byggnader. GP har i en rad artiklar skildrat turerna kring kamelcentret.

Av olika anledningar har bygget inte startat som det var tänkt under 2016 och den 19 april i år beslutade politikerna i social resursnämnd att pengarna skulle betalas tillbaka.

Återbetalningen skulle ha skett senast den 30 juni i år men förvaltningen väntar fortfarande på huvuddelen av pengarna. Nämndens politiker har tidigare aviserat att varenda krona ska betalas tillbaka.

ANNONS

I centrets förslag, som politikerna i socialresursnämnd ska ta ställning vid onsdagens möte nästa vecka, föreslår centrets ansvariga att föreningen ska få behålla 300 000 av bidraget. Hittills har kommunen fått tillbaka 120 000 kronor.De resterande 80 000 kronorna skaföreningen betala omgående om socialresursnämnd accepterar förslaget.

"Motiveringen som angavs för beslutet att ”ålägga Angereds kamelcenter att återbetala beviljat bidrag” var att ”verksamheten inte kommit igång som planerat”. Tyvärr stämmer inte denna motivering överens med verkligheten. Kamelcentret har nämligen haft en omfattande verksamhet ända sedan 2013", skriver föreningens ordförande Géza Nagy och kassören Deq Hassan till politikerna i social resursnämnd och fortsätter:

"I den ursprungliga verksamhetsbeskrivningen står det att Kamelcentrets totala verksamhet skulle bestå av fyra olika verksamhetsområden (1. kamelskötsel; 2. turism och evenemang; 3. produktion och försäljning; och 4. kunskapsutvckling och kunskapsförmedling. /.../ Förutom allt förberedelse- och förankringsarbete har två av dessa verksamhetsområden (3 & 4) kommit igång och utvecklats kontinuerligt under de senaste åren."

Tjänstemännen vid social resursförvaltning konstaterar att Angereds kamelcenter bara har kommit in med ett förslag till avbetalningsplan som omfattar en del av det återkrävda beloppet. Eftersom kravet var att en avbetalningsplan på hela beloppet kan den därför inte godkännas. Slutsatsen är därför att låta frågan gå vidare till inkasso.

ANNONS

Hos Marina Johansson (S) är kommunalråd i Göteborg och ordförande i social resursnämnd, faller kamelcentrets begäran platt.

– Pengarna har inte använts som det var avsett, att anställa arbetslösa för att bygga de här stallbyggnaderna för bland annat stall. Föreningen har inte kommit in med en avbetalningsplan som omfattar hela beloppet och det är inte förhandlingsbart. Det troliga är att nämnden fattar ett beslut om att låta frågan gå vidare till inkasso, säger hon.

GP har förgäves sökt föreningens ordförande Géza Nagy för en kommentar.

Så här harAngereds kamelcenter använt kommunens bidrag:

Arrende av mark 4 x 15 625 kr (betalt till Fastighetsförvaltningen): 62 500 kr

Kontorshyra 12 x 2 000 kr (2016): 24 000 kr

Lön till arbetsledare 3 x 25 000 kr: 75 000 kr

Arbetsgivaravgift för arbetsledare: 23 565 kr

Arbetsgivaravgift för AF-anställda: 70 380 kr

Försäkring för anställda (Fora): 15 181 kr

Materialkostnader (för stängsling): 18 544 kr

Dator till arbetsledaren: 5 990 kr

Avgift för livsmedelskontroll (betalt till Miljförvaltningen): 2 200 kr

Bankavgifter (Nordea): 1 537 kr

Medlemsavgift (Angereds företagarförening): 450 kr

Övriga utgifter (bl a webbhotell, porto, telefon, transport): 653 kr

Summa: 300 000 kr

(Jfr. Angereds kamelcenters totala omsättning under 2016: 860 044 kr, därav lönekostnader 655 307 kr)

Källa: Social resursförvaltning

ANNONS