ANALYS: Svårt läge väntar i Göteborg efter valet

Efter valet kan fullmäktige bestå av tre ganska jämnstora block: ett rödgrönt, ett borgerligt och ett missnöjesblock som förenas av motståndet mot Västlänken. Vem som ska styra staden är svårare att säga.

ANNONS
|

Om valresultatet i höst ser ut som GP/Sifos lokala mätning – ja, då kommer kommunpolitikerna att få problem. För hur någon ska kunna formera ett handlingskraftigt styre som kan få igenom sin politik är svårt att se.

• Det rödgröna blocket är störst i mätningen, med 33,8 procent bakom sig. 38 procent om Fi kan övertalas att komma tillbaka till samarbetet.

• Alliansen får tillsammans 31,1 procent, förutsatt att KD klarar sig kvar i fullmäktige. För det krävs 2,0 procent. i GP/Sifo får de 1,8%.

• De partier som saknar blocktillhörighet och samlas i ett motstånd mot Västlänken får tillsammans 29,4 procent.

ANNONS

LÄS MER:Wannholt: "Annat än tvåsiffrigt är ointressant"

LÄS MER:Så vände Wannholt Göteborgspolitiken upp och ned

Lite förenar det tredje blocket

Så långt är läget någorlunda enkelt att överblicka. Sedan blir det värre.

Som: har de tre sistnämnda någonting gemensamt, vid sida av att de vill stoppa bygget av tågtunneln? Nej, inte särskilt mycket. Till exempel har Vägvalets nuvarande gruppledare Theo Papaioannou i många sammanhang visat sig vara den fullmäktigepolitiker som är mest skeptisk till Sverigedemokraterna. Ett närmare samarbete de partierna emellan kan nog uteslutas.

Den mest intressanta frågan är förstås hur stadens styre kan komma att se ut och vilka partier som får störst inflytande över det viktigaste styrdokumentet, budgeten.

Sedan valet 2014 har vi ett minoritetsstyre och en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande. Men även om de rödgröna skulle bli det största blocket även i höst, som vår mätning indikerar, så finns viktiga skillnader.

Då var Socialdemokraterna det största partiet och de rödgrönrosa ett mandat från egen majoritet. Men nu, när Moderaterna är störst och 60 procent av väljarna inte röstat rödgrönt, är det inte särskilt troligt att övriga partier lättvindigt skulle acceptera ett sådant styre.

LÄS MER:Katastrofsiffror för S i Göteborg

LÄS MER:ANALYS: Sifon antyder en total S-kollaps - och den är inte oväntad

Dålig kemi mellan Ransgård och Wannholt

Som ledare för det största partiet kan Jonas Ransgård ses som den givne kandidaten för posten som kommunstyrelsens ordförande. Men på egen hand är alliansen långt ifrån att samla en majoritet bakom sig.

ANNONS

Tillsammans med Demokraterna skulle det se något stabilare ut. Men är det särskilt troligt? Kan Demokraterna sätta sig i en ledning där övriga partier är för Västlänken? Och har ens Jonas Ransgård och Martin Wannholt pratat med varandra efter det att den senare kastades ut ur Moderaterna? Att personkemin inte är hundraprocentig är ganska riskfritt att påstå.

Sedan Ann-Sofie Hermansson tog över som kommunstyrelsens ordförande har Vänsterpartiet mer än en gång anklagat Socialdemokraterna för att ha rört sig mot mitten. Skulle partiet rent av kunna samarbeta med alliansen?

LÄS MER:S om katastrofresultatet: "Jag har goda förhoppningar"

Socialdemokraterna vill inte underkasta sig

Det som talar för en sådan lösning är att Socialdemokraterna är ett pragmatiskt parti som skulle kunna se det som en merit att vara med och ta ansvar i ett svårt läge. Det som talar emot är att det vore en enorm prestigeförlust för Socialdemokraterna att ta en underordnad roll i ett borgerligt styre. Krisläge eller ej – egentligen allt talar för att partiet hellre skulle gå i opposition.

Så där skulle man kunna fortsätta i det oändliga. Men i praktiken kommer det att uppstå en situation där partierna tvingas ge och ta och ett par viktiga knäckfrågor kommer att fälla avgörandet.

Som opinionsläget ser ut just nu är grundtipset att Jonas Ransgård försöker samla en tillräckligt stor skara som dessutom är möjlig att samarbeta med runt sig. Och att det första samtalet trots allt går till Martin Wannholt.

ANNONS

LÄS MER: GP/LIVE: Missa inte GP:s valdebatt 24 april

LÄS MER:Då: Socialdemokratins flaggskepp - nu: opinionskris

ANNONS