Ambulanser måste stanna vid rött ljus

ANNONS
|

Göteborgs största ambulansstation flyttades för snart tre år sedan från Gårda brandstation till Gullbergsstrand. Härifrån utgår numera en stor del av de närmare 80 000 ambulansutryckningar som görs varje år.

Men det är ingen idealisk placering. Ambulanserna har bara en utfart och i rusningstrafik har de ofta svårt att ta sig ut på E45:an om de ska norrut mot Gullbergsmotet. Trafiken är intensiv och många bilister kör fort på Götaleden.

En ambulansförare som kontaktat GP säger att de under dagtid rekommenderas att stanna vid rött trafikljus för att inte ta några risker. Föraren, som vill vara anonym, tycker att det känns frustrerande och förklarar att ”magen knyter sig när man på larm stänger av blåljusen för att vänta på grönt ljus”.

ANNONS

När ambulanserna tidigare var stationerade i Gårda hade förarna möjlighet att fjärrstyra trafikljusen och på så sätt stoppa trafiken i korsningen intill brandstationen. Denna möjlighet har Räddningstjänsten fortfarande vid sina utryckningar.

Men det är skillnad på trafikintensitet mellan Gårda och Gullbergsvass. För att undvika köbildning har trafikkontoret därför sagt nej till ambulanssjukvårdens begäran att få reglera ljusen även vid Gasklockan.

GP klockade i går trafikljusen och de visar rött i nästan en och en halv minut. Även ett kortare dröjsmål kan ha betydelse för de akut sjuka patienter eller olycksoffer som väntar på ambulanstransport.

Anna-Karin Juwél-Egeland, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Göteborg, håller med om att nuvarande situation inte är optimal.

Men hon påpekar att det alltid är föraren som själv fattar beslut om han ska stanna vid rödljus eller inte.

–En ambulans på utryckning har rätt att påkalla fri väg med hjälp av ljus och ljud. Det betyder att den som kör avgör om man ska bryta mot trafikreglerna, säger Anna-Karin Juwél-Egeland.

ANNONS

Hon förklarar att det pågår en diskussion med trafikkontoret om att hitta en smidigare lösning för ambulanssjukvården.

–I dag finns bara en väg ut från Gullbergsvass. Idealet hade varit att ambulanserna kunnat ta sig direkt ut på leden. Jag har stora förhoppningar om att det snart ska bli bättre och räknar med att det löser sig.

Enligt Anna-Karin Juwél-Egeland är bristen på hänsyn hos medtrafikanterna är ett betydligt större problem.

–Trots att vi använder både blåljus och sirener har vi fått allt svårare att påkalla andra trafikanters uppmärksamhet. Det krävs skärpning, säger hon.

ANNONS