Amanda, 12, giftes bort och våldtogs – nu inför Göteborg haverikommission

12-åriga Amanda i Göteborg giftes bort till en vuxen man i Irak, våldtogs och blev mamma, utan att svenska myndigheter agerade. Sen gavs vårdnaden till förövaren. Två år efter GP:s uppmärksammande granskning inför nu Göteborgs stad en haverikommission.
– Detta ska aldrig få hända igen, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

ANNONS
LocationGöteborg||

Namnet på haverikommissionen kommer att vara Amandakommissionen. Kommissionen ska, utöver att gå igenom Amandas fall, även granska 45 andra barn- och ungdomsärenden från 2017 och 2018.

Kommissionen är unik i sitt slag i Sverige och arbetet drar igång i nästa vecka. Utöver att granska fallen ska kommissionen även intervjua personal inom socialtjänst, skola och stödfunktioner.

Giftes bort – utan att myndigheter agerade

Bakgrunden till kommissionen är GP:s granskning av fallet Amanda i Göteborg, då kallad för "Alicia", som vid 12 års ålder giftes bort till en vuxen man i Irak, våldtogs och sen födde tvillingar på Östra sjukhuset som 13-åring. Kort därefter fördes hon utomlands igen för att där få barnen slitna ur sina armar av förövaren.

ANNONS
Bakgrunden till kommissionen är felen som GP avslöjade i Amandas fall. Tillsammans med GP konfronterade hon socialen som inte agerat. Catarina Berndtsson på socialtjänsten var kritisk mot hur ärendet skötts.
Bakgrunden till kommissionen är felen som GP avslöjade i Amandas fall. Tillsammans med GP konfronterade hon socialen som inte agerat. Catarina Berndtsson på socialtjänsten var kritisk mot hur ärendet skötts.

Inga svenska myndigheter agerade – trots upprepade kontakter med Amanda och hennes föräldrar. Under 2018 valde svensk domstol dessutom att tilldela ensam vårdnad över barnen till Amandas förövare i Irak – trots att barnen är svenska medborgare och varit bortförda sedan flera år tillbaka. Något även svenska experter protesterade emot.

LÄS MER:Experterna kräver: Ompröva Amandas fall

– Vi ville tillsätta en haverikommission för att komma till rätta med hur det kunde blir så här. Fallet är ett av de värsta jag har hört talas om. Samhället har svikit henne så många gånger, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd.

Initiativ från Liberalerna

Kommunstyrelsen fattade beslutet om planeringen och upplägget för den nya Amandakommissionen i december förra året.

Amandas fall har varit känt i flera år. Varför fattades beslutet först i december?

– Det är en bra fråga. Vi tog initiativ till detta i opposition eftersom vi tyckte att de som styrde innan inte hanterade det här korrekt. Men vi fick med oss de andra partierna på detta, nu samlar vi ihop oss och använder gemensamma krafter för att se vad som har gått fel och hur man kan ändra det här.

LÄS MER:Amanda, 12, giftes bort - våldtäktsmannen fick vårdnaden: "Sverige värre än Irak"

Kommissionen ska ha minst tre medlemmar. En med kunskap kring socialtjänst, en med kunskap om skolvärlden och båda ska ha kompetens inom området hedersrelaterat våld och förtryck. En tredje medlem ska komma från civilsamhället.

ANNONS
Helene Odenjung (L) är en av initiativtagarna till Amandakommissionen.
Helene Odenjung (L) är en av initiativtagarna till Amandakommissionen. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

– Vi får se vad kommissionen kommer fram till. Jag hoppas på rekommendationer som underlättar för att det inte ska hända igen. Man måste dra lärdom för att det aldrig ska hända igen, säger Helene Odenjung och fortsätter:

– Själva frågan om hedersproblematik har kommit upp mer och mer de senaste åren. Det är konstigt att man inte har tagit den på större allvar.

Ska presentera rapport år 2020

De övriga 45 ärendena kommer från fem stadsdelar inom socialtjänstens myndighetsutövande Barn och unga. Gemensamt för ärendena är att socialtjänsten kategoriserat dem efter bristande omsorg som antingen är hedersrelaterat eller där det finns risk för giftermål.

Under de första tre månaderna år 2020 ska kommissionen presentera resultatet i en rapport.

Amanda: En blond tjej hade fått hjälp

Amanda själv säger till GP att hon är glad över initiativet till en haverikommission. Hon är försiktigt hoppfull om att den kan förebygga att fler hamnar i samma situation som henne. Samtidigt är hennes tilltro till svenska myndigheter fortsatt låg.

– Att myndigheter ska granska, läsa och utvärdera hjälper inte mig. Jag fick – och får fortfarande ingen hjälp. Och det finns tusentals unga tjejer som lever med detta just nu. Sverige måste börja agera, säger Amanda och fortsätter:

– Jag önskar jag kunde känna mig lika viktig som andra svenska medborgare. Det gör jag inte. För ärligt talat, hade jag varit en svensk blond tjej, då hade jag aldrig råkat ut för detta. Då hade myndigheter agerat direkt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS