Alliansens budget klubbad efter tolv timmars debatt

De ekonomiska ramarna i Göteborg för nästa år är klara. Efter en över tolv timmar lång debatt klubbades alliansens budget av kommunfullmäktige, vid halv tio på torsdagskvällen. Trots att alliansen bara har 24 av fullmäktiges 81 mandat kan man styra vidare, eftersom oppositionen är splittrad i fyra olika budgetgrupper.

ANNONS
|

Hela torsdagen var avsatt för budgetdebatt i Börshuset i Göteborg, där kommunfullmäktige sammanträder. Under tolv timmar debatterades den ekonomiska politiken. Först övergripande och sedan utifrån olika politiska sakområden som skola, klimat och miljö, stadsbyggnad samt arbetsmarknad och näringsliv.

I den inledande debatten mellan gruppledarna tog trygghetsfrågorna stor plats.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) konstaterade att skjutningarna och sprängningarna är färre än i Stockholm och Malmö. Samtidigt har den upplevda otryggheten ökat.

– Vi kommer inte ge oss förrän det förändrats. Nu ska vi ta upp kampen mot drogerna, det blir en av de viktigaste uppgifterna framåt, säger han.

Otrygghet i chocksiffror

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt pekade på att skjutningarna bara är det yttersta måttet på otryggheten. Problemen är större än så: det handlar om medarbetare som varje dag utsätts för våld eller hot om våld.

ANNONS

– Vi har gäng som kryper in i välfärden, bestämmer vem som får gå var och ger sig på småföretagare. Otryggheten är uppe i chocksiffror. Vi måste ta in det, säger Martin Wannholt.

Jörgen Fogelklou (SD) antydde att de andra partierna vaknat sent och lyfte fram att hans parti för sjunde året i rad har just tryggheten som tema för sin lokala budget.

– Vi var aldrig naiva. Vi såg det komma, säger han.

Jenny Broman – som tog debatten för Vänsterpartiet istället för Daniel Bernmar som var hemma med förkylningssymptom – hade en annan ingång på trygghetsfrågan. Hon konstaterade att nästan 600 barn i staden är hemlösa och att Sverige har Nordens högsta barnfattigdom, och att det är resultatet av en politik från den styrande alliansen och den S-ledda regeringen.

– Den otrygghet det borgerliga styret pratar om skapar de själva, säger hon.

Har vänt skutan

Hur ekonomin ska hanteras var också en fråga som fick stort utrymme. Emmyly Bönfors (C) argumenterade för att staden är på rätt väg efter tre år av alliansstyre: en skenande kostnadsutveckling har bromsats, men investeringstakten är fortsatt hög. Skolresultaten är bättre, nöjdheten med äldreomsorgen större.

– Även om det tar tid att vända en skuta som alltför länge hållit en socialistisk kurs så har vi visat att det går, säger Emmyly Bönfors.

ANNONS

Jonas Attenius (S) var inte lika imponerad. Han kallade alliansstyret för tre bortkastade år, där löften blivit luftslott och pengar läggs på hög medan administrationen växer.

– Det är behoven som måste styra. Välfärden kan inte göra allt för alla, men den ska finnas där när behovet uppstår, säger han.

Samma uppskrivning

Precis som tidigare år bygger alliansens budget på att alla verksamheter får en tilldelning på 1,5 procent mer än året innan. Det är en princip som fick kritik från flera håll, eftersom kostnadsökningarna kan variera från år till år.

– Alliansens budget har präglats av ryckighet. Ett år drar ni ned, sedan satsar ni. Eller skjuter till pengar sent på året som inte hinner användas, säger Karin Pleijel (MP).

Martin Wannholt (D) konstaterade att alliansen inte skickar med några riktlinjer om hur pengarna ska hämtas hem om kostnaderna stiger mer än den ökade tilldelningen, vilket väntas ske under 2022.

– Du har inte en susning om vad det får för konsekvenser. Du bara lägger ut besparingen, säger han i ett replikskifte med Axel Josefson.

Axel Josefson håller inte med om att det är ett problem.

– Vi har varit tydliga med hur stor uppskrivning vi har: det är 1,5 procent. Det vet verksamheterna om och har haft gott om tid att planera för, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Skattehöjning ska finansiera rödgrönrosa satsning

LÄS MER:S vill städa upp i den kommunala byråkratin

LÄS MER:Demokraterna vill se stora satsningar på trygghet och välfärd

LÄS MER:SD-förslaget: ”Sluta med SFI-dagis”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS