Martin Wannholt (D) är besviken på alliansen för att de inte vill gå in i en valteknisk samverkan med Demokraterna, något han menar skulle göra att valresultatet återspeglades bättre i stadens alla nämnder.
Martin Wannholt (D) är besviken på alliansen för att de inte vill gå in i en valteknisk samverkan med Demokraterna, något han menar skulle göra att valresultatet återspeglades bättre i stadens alla nämnder. Bild: Sanna Tedeborg

Alliansen säger nej till Demokraternas erbjudande

Demokraterna sträckte ut handen till alliansen och erbjöd ett nytt samarbete – men alliansen säger nej. Följden blir att vissa nämnder och bolag även i fortsättningen har en rödgrön majoritet, trots en borgerlig övervikt i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Efter valet 2018 gjorde alliansen en valteknisk samverkan med de rödgrönrosa, precis på samma sätt som de rödgrönrosa gjorde med alliansen efter valet 2014.

Att ingå en valteknisk samverkan är i det närmaste ett standardförfarande, som bland annat syftar till att styret och oppositionen ska kunna fördela presidieposter mellan sig. Och att det var just alliansen och V, MP och Fi som delade upp posterna mellan sig berodde alltså på att de var de två största budgetalternativen.

Rödgrön majoritet i vissa nämnder

Men valresultatet i Göteborg 2018 följde inte den vanliga mallen. Istället för ett par jämnstora block fanns fem mindre – och som en följd av den valtekniska samverkan hamnade inte bara de två största partierna utanför presidierna, det blev också så att ett par viktiga nämnder och bolag fick rödgrön majoritet.

ANNONS

Det har bland annat lett till att den rödgröna majoriteten i AB Framtidens styrelse valt att strunta i att driva igenom ombildningar i den takt som fullmäktige beslutat om.

Detta ville Demokraterna komma åt med en ny valtekniska samverkan.

– Vi har sett att det inte fungerar och att Vänsterpartiet fått alldeles för stort inflytande, säger gruppledaren Martin Wannholt.

Men tidigare i veckan sa alliansen nej, något som DN tidigare rapporterat om.

– Det finns flera skäl till det, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

”Bräcklig samverkan”

Han konstaterar att det skulle bli en bräcklig valteknisk samverkan eftersom alliansen och D tillsammans har 38 mandat, alltså mindre än hälften av fullmäktiges ledamöter.

– Och så finns det demokratiska perspektiv. Vi har utgått från principen att de två största budgetalternativen utgör styret och oppositionen, säger Axel Josefson.

Axel Josefson (M) tycker att det finns flera skäl att tacka nej till Demokraternas erbjudande.
Axel Josefson (M) tycker att det finns flera skäl att tacka nej till Demokraternas erbjudande. Bild: Sanna Tedeborg

Även om flera av alliansens gruppledare säger att de är positiva till att Demokraterna vill ha ett närmare samarbete med alliansen – ”tidigare har de lämnat rummet så fort vi velat prata om politisk samverkan”, som Axel Josefson uttrycker saken – så finns det också en tveksamhet. Elisabet Lann (KD) tolkar erbjudandet i första hand som ett sätt för Demokraterna att få uppmärksamhet.

– Det verkar inte som de vill göra upp, när de kommer på fredagen veckan innan de här valen ska göras. Det är nog mer signalen och uppmärksamheten de är ute efter, för det är inte realistiskt att riva upp alla styrelser på några dagar, säger hon.

ANNONS

SD lovar att inte fälla

Martin Wannholt (D) är besviken på att alliansen sagt nej och säger att erbjudandet var helt igenom seriöst och väl förankrat. Socialdemokraterna har erbjudits 55 procent av de presidieposter som enligt det nya avtalet skulle tillfallit D, så att även presidierna bättre skulle spegla fullmäktiges sammansättning.

Och enligt en mejlväxling GP tagit del av har SD garanterat att de inte kommer att fälla en alliansbudget om det läget skulle uppstå – något som gör att Demokraterna menar att den farhåga Axel Josefson uttrycker om en bräcklig samverkan är ogrundad.

– Jag kan möjligen förstå argumentet att de inte vill bryta det avtal de ingått med de rödgrönrosa, men min huvudinvändning mot det är att vår lojalitet mot väljarna måste vara starkare. Väljarna har uttryckt en annan önskan än den som avspeglas i nämnderna i dag. Det måste väga tyngre, säger Martin Wannholt.

LÄS MER:Demokraterna vill göra om tunga nämnder och styrelser

LÄS MER:Alliansen bildar historiskt minoritetsstyre i Göteborg

LÄS MER:Alliansen kan bli överkörd i tunga nämnder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS