Intensivvården har fullt upp med att ta hand om patienter med covid-19. Därför uppmanar akutläkaren valborgsfirare att att det lugnt med alkoholen, så de slipper hamna på akuten.
Intensivvården har fullt upp med att ta hand om patienter med covid-19. Därför uppmanar akutläkaren valborgsfirare att att det lugnt med alkoholen, så de slipper hamna på akuten. Bild: Arkivbild: Rebecka Uhlin

Akutläkarens vädjan inför valborg under coronapandemin: Håll er nyktra

Valborgsmässoafton är vanligtvis en dag då många tar tillfället i akt att festa loss. En del dricker dock så mycket att de behöver intensivvård. Nu vädjar akutläkaren Emma Lukic om att ta det lugnt med alkoholen för att inte belasta den hårt ansträngda vården.
– Vi har fullt upp med covid-19 och har inte tid med fylla, säger hon.

ANNONS
|

Valborg är en dag då många, såväl unga som gamla, brukar festa till det. Tyvärr är det en del som får i sig så mycket att de hamnar på akuten. Oftast rör det sig om ungdomar som är så pass berusade att de behöver vård för exempelvis alkoholförgiftning.

En annan parameter är att fyllebråk ofta kan sluta med sjukhusvård.

Fylla kan kräva intensivvård

I år är vården redan hårt ansträngd på grund av coronaviruset – därför vädjar akutläkaren Emma Lukic om återhållsamhet med drickandet.

– Det är några varje valborg som blir djupt medvetslösa på grund av att de druckit för mycket alkohol. Då behöver de intensivvård, säger hon.

ANNONS

Emma Lukic är sektionschef och akutläkare på Östra sjukhuset och berättar att de varje valborg ser ett ökat antal alkoholförgiftningar, företrädesvis hos ungdomar.

– Sen finns det andra alkoholrelaterade problem som kräver sjukvård, som exempelvis misshandel. Det drabbar både sjukvården och polisen, säger akutläkaren.

Emma Lukic är sektionschef och akutläkare på Östra sjukhuset. Hon vädjar till valborgsfirarna att de ska hålla sig nyktra och hålla avstånd från varandra. Detta för att inte belasta den hårt ansträngda sjukvården.
Emma Lukic är sektionschef och akutläkare på Östra sjukhuset. Hon vädjar till valborgsfirarna att de ska hålla sig nyktra och hålla avstånd från varandra. Detta för att inte belasta den hårt ansträngda sjukvården. Bild: Kin Tran

Och även om man inte dricker sig regelrätt medvetslös så kan ett högt alkoholintag ändå belasta vården. Många ungdomar som kommer in får sova ruset av sig till deras föräldrar kan hämta dem. Även det innebär en onödig ansträngning för den hårt pressade vårdpersonalen.

Drick dig inte full på valborg

Emma Lukic uppmanar därför alla att ta ansvar och inte belasta vården i onödan.

– Vi vill att folk stannar hemma under valborg och håller sig nyktra. Undvik att dricka dig så full att du kan behöva sjukvård. Det gäller så klart alltid, men just nu är det extra viktigt, menar hon.

Hon vill också betona att de som har sjukdomar som kräver akut vård alltid ska söka för det. De ska inte tveka att komma till akuten, även under valborg.

Hur ansträngda är ni?

– Det är ont om IVA-platser. Vi har fullt upp med covid-19 och har inte tid med fylla, säger Emma Lukic.

Hon uppmanar vidare alla föräldrar att ta ett snack kring alkohol med sina barn inför stundande högtid.

ANNONS

– Påminn dem också om risken för smittspridning, för smittan försvinner inte för att det är valborg, säger Emma Lukic.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS