Akut bostadsbrist - kötiden fördubblad på fem år

Sedan 2012 har 18 505 lägenheter förmedlats av de kommunala bostadsbolagen via Boplats med en medelkötid på 3.2 år. Hittills under de första fyra månaderna 2016 ligger medelkötiden på 5.2 år, vill du ha en lägenhet i Haga är det tio års kötid som gäller.

ANNONS
|

Bostadsbristen i Göteborg är akut. Orden är Maya Samuelssons, en 20-åring från Kungsbacka som jobbar på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på en specialiserad avdelning för cancersjuka barn och ungdomar.

Siffrorna som GP tagit fram, aktuella för periden 1 januari 2012- 30 april 2016, visar att hon har rätt. Och det blir bara värre.

2012krävdes det i snitt 957 dagar i kö (2.6 år)hos Boplats för att få en lägenhet via de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Bostadsbolaget.Fem år senarehar den siffran fördubblats och är i dag 1893 dagar lång (5.2 år).

Det spelar inte heller någon större roll om du kan tänka dig att flytta ut till ett ytterområde ellerett socioekonomiskt svagt område visar siffrorna som GP har tagit del av.

ANNONS

Kötid i medelsnitt för att få en lägenhet i Göteborgs tio stadsdelar, källa Boplats.

  1. 4,1 år i Angered
  2. 5,6 år i Askim-Frölunda-Högsbo
  3. 6,5 år i Centrum
  4. 4,8 år i Lundby
  5. 7.4 år i Majorna-Linné
  6. 4.7 år i Norra Hisingen
  7. 5.2 år i Västra Göteborg
  8. 4.2 år i Västra Hisingen
  9. 6.8 år i Örgryte-Härlanda
  10. 4.5 år i Östra Göteborg
  11. 5.2 år i hela Göteborg

Siffrorna ovan är samtidigt för många göteborgareväldigt ospecifikaav den anledningenatt stadsdelarna,sedan omgörningen 2011 när 21 stadsdelar slogs ihop till10, blivit för stora för att kunna ge en rättvisande bild av det faktiska köläget. Paradexemplet över de skilda världar som uppstått genom stadsdelssammanslagningen är Biskopsgården och Torslanda som tillsammans utgör Västra Hisingen.I statistiken som GP begärde ut är därförstadsdelarna nedbrutna i 70 primärområden vilket tecknar en tydligare bild - och samtidigtstarkare kontraster.

Kötiden för en bostad i Västra Hisingen som helhet är enligt tabellen ovan 4.2 år. I Nolered, mitt i centrala Torslanda, är snittkötiden på bostäderna som de kommunala bolagen förmedlat 7.8 år. I Norra Biskopsgården, som liksom Nolered utgör ett av primärområdena i stadsdelenVästra Hisingen, krävs i snitt 3.7 års kötid för en bostad.

Det allra mest populära bostadsområdet i Göteborg är, enligt den redovisade statistiken, Haga där bland annat stadens store son Håkan Hellström bor. Här är kötiden i snitt snudd på tio år (9.93 år, 3626 dagar).

ANNONS