Foto:  Jonas Dagson / TT
Foto: Jonas Dagson / TT Bild: Jonas Dagson/TT

86 vårdanställda inom SU slutar efter tufft coronaår

Under det senaste året har personalavhoppen fördubblats på iva och operationsavdelningarna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Att kompetens försvinner oroar både ledning och fack.
– När specialutbildade och erfarna personer lämnar blir det ett kompetenstapp, så är det. Det tar tid för oss att bygga upp det här på nytt, säger Anna-Karin Juvél Egeland, iva-resurs och ansvarig för bemanningen inom SU.

ANNONS
|

Det har skett nästan en fördubbling av personal som slutat på anopiva, anestesi, operation och inom iva på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.Totalt sa 86 vårdanställda upp sig på Sahlgrenska, Mölndal och Östra år 2020. Det ska jämföras med 2019, då 47 sjuksköterskor, läkare och undersköterskor sa upp sig.

LÄS MER:Sjuksköterskorna rädda för att berätta om problemen

LÄS MER:Fler säger upp sig på Mölndals sjukhus efter ett år med corona: ”Man orkar inte”

– Jag tror att det beror på det extrema år som pandemin har varit för AnOpIva, säger Anna-Karin Juvél Egeland.

Facket oroliga efter märkbar personalflykt

Anna-Karin Juwél Egeland, IVA-bemanningsansvarig inom SU förstår att många anställda valt att säga upp sig efter ett tufft coronaår.
Anna-Karin Juwél Egeland, IVA-bemanningsansvarig inom SU förstår att många anställda valt att säga upp sig efter ett tufft coronaår. Bild: Olof Ohlsson

Även facket larmar om en personalflykt . Enligt Vårdförbundets statistik har elva anställda på Mölndals sjukhus, 15 på Östra sjukhuset och 14 på Sahlgrenska sjukhuset sagt upp sig under våren. Det handlar om både undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som valt att lämna inom iva och på operationsavdelningarna.

ANNONS

Det påverkar bemanningen inför sommaren och blir kännbart i verksamheten.

– Det skapar också stora bemanningsproblem, säger Matilda Eriksson, huvudskyddsombud på Östra sjukhuset.

Regionens egna siffror visar dock att 29 personer har slutat mellan januari till maj i år på nämnda arbetsplatser. En förklaring till skillnaderna i siffror kan vara att SU inte räknar in pensionsavgångar eller anställda som gått till andra arbetsplatser inom verksamheten inom SU.

Matilda Eriksson, ombud på Vårdförbundet, menar att det är allvarligt att många duktiga och erfarna sjuksköterskor valt att lämna på senare tid.
Matilda Eriksson, ombud på Vårdförbundet, menar att det är allvarligt att många duktiga och erfarna sjuksköterskor valt att lämna på senare tid. Bild: Privat

Stort bortfall på Mölndals sjukhus

På anopiva i Mölndal, det vill säga anestesi, operation och iva-avdelningen, har Vårdförbundet märkt ett tydligt personaltapp under året som gått.

– Det blir ett sätt att få vara ledig och få lite andrum och luft efter ett jobbigt år, säger Karin Frank, huvudskyddsombud för Vårdförbundet område 3 på Mölndal.

Enligt statistik från SU har det senaste året 49 sjuksköterskor, undersköterskor och läkare lämnat anestesi, operation och intensiven på Mölndals sjukhus. Av dem ska 13 personer ska ha gått till andra arbetsplatser inom SU. Det ska jämföras med helåret 2019, då 23 anställda lämnade anopiva i Mölndal, vilket Mölndalsposten också skrivit om.

– Läkarna är jättebekymrade, för dom är ju beroende av iva-sjuksköterskorna som är inne hos patienterna hela tiden, säger Karin Frank.

Tröttnat på corona-vård av patienter

Det finns olika förklaringar till att anställda inom iva och på operationsavdelningar har lämnat. En orsak är att de anställda inte har fått arbeta med sina ordinarie uppgifter, utan blivit flyttade till coronavården. Det har skapat en blandning av besvikelse och trötthet hos anställda, som gjort att de slutat, tror Matilda Eriksson på Vårdförbundet.

ANNONS

– Det blir jättemycket övertid och man behöver kanske flytta sig mellan de olika sjukhustomterna, säger hon.

– Sedan är också covid-intensivvården väldigt tung, lägger Matilda Eriksson till.

På SU håller de med om förklaringarna. En förstärkning på iva av både narkos- och operationspersonal under året som gått har betytt att personal fått andra arbetstider och nya arbetslag.

– Det har slitit jättemycket på personalen, det är inget snack om det. Men sedan är jag jätteimponerad över hur de klarat omställningen, säger Anna-Karin Juvél Egeland.

Rekrytering av ny personal pågår och efter sommaren börjar 15 nya intensivvårdssköterskor på central-iva på Sahlgrenska.

LÄS MER:Sjuksköterskorna rädda för att berätta om problemen

LÄS MER:Iva-personalen på Sahlgrenska får inte full semester i sommar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS