Ögonstyrning gör det lätt att kommunicera

ANNONS
|

- Ögonstyrning kan vara enda sättet för vissa människor att överhuvudtaget kunna göra något själva, säger Eva Holmqvist.

Hon och Margret Buchholz blev tillfrågade av kolleger i Finland och England om de ville delta i ett femårigt EU-projekt.

Målet med projektet är att utveckla ögonstyrning för personer med rörelsehinder.

- Projektet har överträffat förväntningarna, säger Eva Holmqvist. Ibland har det varit så att man har kunnat skära luften med kniv i rummet när det fallit på plats för någon. Vissa människor har vi ju jobbat med i många år för att hitta ett hjälpmedel, och för några av dem har ögonstyrning varit helt rätt. Plötsligt har det blivit lätt att kommunicera.

ANNONS

Samtidigt har Margret Buchholz och Eva Holmqvist stött på en del svårigheter.

De är båda anställda av Dart, som är västra Sveriges kommunikations- och dataresurscenter för funktionshindrade. Dart sysslar med utprovning, forskning och utveckling - men kan inte bevilja datautrustning eller andra hjälpmedel till dem som behöver dem.

Under ögonstyrningsprojektets gång har arbetsterapeuterna ibland fått kritik för att de visar potentiella användare ett hjälpmedel som "inte finns" ännu, eftersom datorerna inte funnits tillgängliga för de flesta användare.

- Men om vi inte visar ögonstyrningen kommer det ju inte finnas i framtiden heller. Och under 2007 har fler och fler fått möjlighet att få ögonstyrningsutrustning som hjälpmedel hemma, säger de.

De flesta som kommit till Dart för att testa kommer från Västra Götaland, men vissa har kommit från andra delar av Sverige. De olika landstingens förskrivare av hjälpmedel bestämmer sedan vem som ska få tillgång till utrustningen.

- Jag tror det är 14 hittills av dem som prövat hos oss som fått utrustning hem. Ögonstyrningen har blivit en snackis bland arbetsterapeuter och det har drivit på utvecklingen, säger Margret Buchholz.

Alla som fått utrustning har gemensamt att de har svåra rörelsehinder, antingen medfött eller genom olyckor eller sjukdomar.

ANNONS

Företaget Tobii Technology tillverkar den ögonstyrningsdator som används mest inom projektet.

Systemet kallas My Tobii. Genom att användaren följer en rörlig prick på en dataskärm med blicken i några sekunder ställs systemet in för just hans eller hennes ögon. Kameror som integrerats i skärmen registrerar sedan hur blicken rör sig över sidan.

Affärsområdeschefen för handikappanvändare, Jane Walerud, säger att Cogain har varit ett väldigt viktigt projekt för dem:

- Genom arbetsterapeuterna på bland annat Dart i Göteborg har vi kommit i kontakt med brukare och experter, det vill säga arbetsterapeuterna som använder tekniken.

Hur många datorer som sålts det senaste året vill Jane Walerud inte berätta. Däremot berättar hon gärna att företaget har vuxit från 20 till 150 anställda på ett par år.

Fortfarande kostar en ögonstyrningsutrustning runt 175 000 kronor. Holland och Skandinavien ligger långt fram när det gäller att ge människor med funktionshinder tillgång till tekniken.

- Vi säljer till många olika länder i Europa, till USA och lite till Asien.

Den senaste förbättringen innebär att även handikappade som har svårt att hålla huvudet stilla kan använda den ögonstyrda datorn.

ANNONS