Årlig tomtepaddling i Mölndalsån

Under lördagseftermiddagen kunde den som befann sig i närheten av Mölndalsån se en grupp tomtar paddlandes fram i det inte så juliga duggregnet. Men från fastsurrade högtalare spelades julmusiken ändå, och mitt i gruppen kunde det även skådas en julgran med en paddel i högsta hugg.
– Framförallt är vi ute och har det väldigt roligt ute på vattnet, säger arrangören Martin Lannér.

ANNONS
|

Under lördagseftermiddagen pågick den årliga tomtepaddlingen. En grupp tomteklädda personer, alla med det gemensamma intresset stand up paddleboarding (SUP), samlades vid sidan av Mölndalsån för att gemensamt ta sig via ån till stadens Feskekörka.

LÄS MER:Här paddlar tomteklungan mot Feskekörka

Rekord i antal deltagare

Förra året infann sig strax under 20 personer, ett rekord som slogs med råge i år.

– Jag har inte räknat alla än, men jag gissar på att det är någonstans mellan 30 och 40 stycken här i dag, säger arrangören Martin Lannér och fortsätter berätta hur intresset för sporten har vuxit i och med att så många behövt hitta något att göra under semestern.

ANNONS

– Under covid har många behövt något att göra, komma ut och göra någonting.

Det här är stå upp-paddling

SUP står för stand up paddleboarding. Man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel.

De allra vanligaste typerna av paddling är plattvattenpaddling (lugna vatten utan vågor), touring, surf (som att surfa på vågor fast med paddel), racing, SUP-yoga och SUP-fitness, men det finns fler.

När man tävlar ingår flera grenar, varav tre är ”technical”, sprint och distans.

Sporten kom till Sverige 2010 och är den snabbast växande vattensporten i världen.

Evenemanget gagnar även Musikhjälpen, dit de som medverkar kan skänka en peng. Väl i vattnet drog tomteligan till sig en hel del uppmärksamhet, och när gruppen började paddla samlades många på den närliggande bron för att vinka av dem.

– Första året var vi la runt fyra-fem stycken, sen har det varit en sakta uppåtgående trend, säger Martin Lannér innan han går för att själv ta sig ut på ån.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS