Årets sista manifestation för att stoppa utvisningarna till Afghanistan

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Under den parollen tågade en skara eldsjälar till Migrationsverket under fredagen. Det har de gjort varje vecka sedan i somras.
– Vi kommer att fortsätta kämpa, säger Zahra Samadi talesperson för nätverket Sittstrejken i Göteborg.

ANNONS
|

I augusti anordnades en tio dagar lång sittstrejk på Olof Palmes plats för att uppmärksamma utvisningarna till Afghanistan. Efter det har nätverket Sittstrejken i Göteborg samlats på platsen varje fredag för att gemensamt marschera till Migrationsverket vid Svingeln. Där har de lämnat över en budkavle med fakta om situationen i Afghanistan och fört samtal med personalen.

– I går dödades 42 personer och fler än 50 skadades i en attack. Många olika internationella organisationer har sagt att det inte är säkert i Afghanistan men ändå fortsätter utvisningarna dit, säger Zahra Samadi.

Under fredagen anordnades årets sista manifestation. Det var en tapper skara på drygt 25 personer som trotsade de iskalla decembervindarna för att gemensamt tåga den drygt en timme långa marschen.

ANNONS

– Om vi inte kämpar för varandras rätt, vem kommer göra det då? Vi kommer att fortsätta kämpa tills utvisningarna till Afghanistan stoppas, säger Zahra Samadi.

"Flydde hit för att överleva"

En annan av nätverkets talespersoner är Hamid Saadat, som kom från Afghanistan till Sverige hösten 2015.

– Vi flydde hit för att överleva. Från början var vi jätteglada över att ha fått komma till ett demokratiskt land där alla är lika mycket värda. Då hälsade Migrationsverket oss välkomna men nu, när vi har kämpat för att lära oss språket och kulturen, då vill de skicka tillbaka oss, säger han.

Han berättar om en vän som efter sex år i Sverige blivit skickad till Kabul.

– Sist vi hördes var han jätterädd, han kände ingen i Kabul. Nu har vi tappat kontakten, jag vet inte hur han har det. Men alla vet att Afghanistan inte är säkert.

Under vandringen genom stan slöt fler personer upp och när tåget nådde sitt mål vid tretiden hade skaran fördubblats. Vid ingången till Migrationsverket mötte Stefan Bergman, sektionschef för Migrationsverket Region Väst, upp. Efter ett samtal med nätverkets båda talespersoner fick alla deltagare i manifestationen lämna över brev som de skrivit själva.

– Vi kommer att läsa varenda brev och vi diarieför alla handlingar. Jag tycker att det är bra att de engagerar sig i frågan. Jag förstår deras budskap och det är klart att jag blir berörd. Men vi kan inte fatta beslut efter vad en demonstrant säger. Vi är en myndighet som gör vad vi blir tillsagda, säger han och tillägger:

ANNONS

– Jag ser fram emot en proposition om en eventuell kommande lagändring som förändrar situationen för ensamkommande från Afghanistan.

Lämnade över en dikt

Tanja Hellsten Romeborn lämnade över en dikt som hon skrivit.

– Den handlar om personer jag lärt känna som har fått avslag och ska utvisas. Den situation som har uppstått drabbar inte bara dem utan hela samhället. Inför nästa år hoppas jag att alla utvisningar stoppas, säger hon.

En annan av de som var på plats under fredagen för att överlämna brev var Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig för frivilligorganisationen Agape. Hon har deltagit i höstens alla manifestationer och hoppas att de samtal som förts med Migrationsverket ska ha effekt.

– Jag tror att man måste ta till sig när man är tvungen att lyssna på information upprepade gånger. Jag kan skönja en frustration även hos tjänstemännen, det behövs påverkan i alla led ända upp till regeringsnivån. Vi kommer att fortsätta tills vi får större genomslag. Det enda anständiga är att Sverige stoppar utvisningarna till Afghanistan.

ANNONS