Årets julgran på plats i Göteborg – för 105:e gången

Under natten mellan söndag och måndag fraktades stadens traditionsenliga julgran in till Gustaf Adolfs torg, för 105:e året i rad. Årets gran kommer från Viared utanför Borås och väger omkring 2,5 ton.
– Den fälldes i fredags här och är cirka 45 år gammal, säger Kenneth Bräck, som ansvarade för transporten in till Göteborg.

ANNONS
|

Julgranen som varje år ställs upp på Gustaf Adolfs torg har en lång historia. 1915 sattes den första granen upp i närheten av Brunnsparken. De första åren stod den på Fontänbron, men numera är det alltså på torget framför stadshuset som granen placeras.

Årets gran är omkring 45 år gammal, mellan 15 och 16 meter hög och väger cirka 2,5 ton, enligt Kenneth Bräck, granansvarig på företaget som sköter transporten för kommunen.

– Vi handlar granar av en person uppe i Bollebygd som stötte på en dam som har velat bli av med den här i några år, så då åkte vi och kikade och så blev det den, säger han.

ANNONS
Granen fälldes i fredags i Viared mellan Bollebygd och Borås.
Granen fälldes i fredags i Viared mellan Bollebygd och Borås. Bild: Stella Midefelt
Efter att granen hade fällts lyftes den upp med en kranbil.
Efter att granen hade fällts lyftes den upp med en kranbil. Bild: Stella Midefelt

Logistisk utmaning

Transporten in till staden kräver viss logistik. Granen lastas på en lastbil och utstickande grenar binds in. Ändå blir lasten drygt fyra meter bred. Under resan i natt följdes ekipaget av flera andra bilar med vägtransportledare.

– Vi får inte anlända tidigare än klockan 12 i Göteborgs kommun, på grund av trafiken så att vi inte ska stoppa upp för mycket, för den tar så pass stor plats. Den fyller oftast hela motorvägens bredd, säger Kenneth Bräck på företaget HTE produktion.

Årets granresa blev något av en utmaning berättar Kenneth Bräck.

– Det blev lite knixigare än vanligt på grund av alla byggprojekt som pågår. Vi rullade in på torget runt 00.30 och var klara en timme senare, berättar han.

Årets julgran kommer på plats på Gustaf Adolfs torg. Kenneth Bräck, ansvarig för transporten av granen.
Årets julgran kommer på plats på Gustaf Adolfs torg. Kenneth Bräck, ansvarig för transporten av granen. Bild: Sanna Tedeborg

Väl på plats lyftes granen i toppen av en kranbil för att placeras i foten på torget. Hela gänget höll på en stund för att få granen att stå helt rakt, men till slut var även Kenneth Bräck nöjd. Ett par arborister hjälpte också till i processen, bland annat en man som fick klättra upp till toppen av granen när den kommit på plats, för att ta bort bandet den lyftes i.

Granen kommer att ljussättas senare i veckan.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS