Polisen misstänker att Wilma mördats i den misstänktes bostad.
Polisen misstänker att Wilma mördats i den misstänktes bostad. Bild: Stefan Berg

Åklagare om Wilma-fallet: Misstankarna har stärkts

Misstankarna har stärkts mot den man som på sannolika skäl misstänks för mord på Wilma Andersson i Uddevalla, enligt åklagaren. I handlingar från tingsrätten framgår det nu att polisen misstänker att flickan mördades i den misstänktes bostad.
– Det är som vi ser det, mer sannolikt att det skett där än någon annanstans, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

ANNONS
|

Under onsdagen har åklagarmyndigheten gått ut med ett pressmeddelande där man meddelar att misstankarna har stärkts mot den man som på sannolika skäl misstänks för mord på 17-åriga Wilma Andersson.

– Misstankarna mot mannen har successivt förstärkts under utredningens gång och jag bedömer att bevisläget förbättrats, men det behövs mer tid för att fullfölja utredningen, säger kammaråklagare Jim Westerberg i pressmeddelandet.

I torsdags förra veckan hittade polisen en kroppsdel, ett fynd som utesluter att flickan kan vara vid liv.

– Nu vet vi att kvinnan är död, då stärks rubriceringen mord, säger kammaråklagare Jim Westerberg till GP.

LÄS MER:Kroppsdel hittad i sökandet efter Wilma Andersson i Uddevalla

Han fortsätter:

– I övrigt, när det gäller vissa fynd och annat, så anser vi att bevisningen mot den misstänkte har stärkts. Men det är i sin linda så det kan förändras framöver beroende på vad som händer.

ANNONS

Misstänkt brottsplats

I handlingar som åklagaren lämnat in till tingsrätten framgår nu en adress där polis och åklagare tror att Wilma Andersson blev mördad:

– Det är den misstänkte mannens adress. Det är inte helt säkerställt var detta har hänt. Det är som vi ser det, mer sannolikt att det skett där än någon annanstans, säger Jim Westerberg.

Finns det några konkreta bevis som talar för att detta är brottsplatsen?

– Det vill vi inte gå ut med, men vi kan säga att det sannolikt har skett på den platsen men det är inte klarlagt.

Avspärrad lägenhet

Bostaden har sedan den misstänkte mannen frihetsberövades den 19 november varit avspärrad av polisen. Kriminaltekniker har varit i bostaden och genomfört olika typer av undersökningar.

Polisen har också varit nere i källaren i den aktuella bostaden och klippt upp låsen till de boendes förråd i sökandet efter spår och bevis mot den misstänkte mördaren.

LÄS MER:Åklagarens begäran: Wilmas misstänkte mördare ska genomgå sinnesundersökning

Mannen har sedan han greps genomgående förnekat brott enligt hans advokat. Han kommer nu att genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Vid en sådan undersökning görs en bedömning om man kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning så väl vid gärningstillfället som vid undersökningstillfället. Detta kan påverka om man döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

ANNONS

Jim Westerberg har tidigare berättat att undersökningen görs på begäran på tecken som den misstänkte visat under förhör.

– Det i kombination med att en kroppsdel nu har hittats gör att jag har skickat in en skriftlig begäran till tingsrätten, säger Jim Westerberg.

Hörs med jämna mellanrum

Det är fortfarande så att man misstänker att hon dödades den 14 november, samma dag som flickan senast sågs vid liv.

Sedan Wilma Andersson anmäldes försvunnen den 17 november har ett enormt sökande genomförts i Uddevalla kommun, från både polisens och allmänhetens sida.

Sökandet fortsätter:

– Nu pågår en insamlingsfas. Vi säkrar spår, vi ser till att fynd analyseras. Vi väntar massa besked från NFC. Dessutom pågår eftersök. Den misstänkte hörs med jämna mellanrum. Sedan får vi ser var vi landar. Det här lär pågå i ett antal månader, om inte misstankarna sjunker drastiskt, då tar en sådan här utredning några månader, säger Jim Westerberg.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Det beror på vad vi får för analysresultat, det kan vi inte säga med säkerhet just nu. Men det kan inte uteslutas.

Åtalstiden gick sedan tidigare ut den 6 december. Åklagare Jim Westerberg begär nu förlängning till den 3 januari 2020.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS