Misshandeln inträffade på linje elva vid Långedrags hållplats.
Misshandeln inträffade på linje elva vid Långedrags hållplats. Bild: Lisa Wikstrand

Äldre man brutalt misshandlad – misstänkt gick till polisen

En äldre man misshandlades grovt på en spårvagn i Göteborg i mitten av februari. Efter att polisen gick ut med bild på den misstänkte gärningsmannen gick denne självmant in på en polisstation och identifierade sig.
– Jag tycker att det här ska användas mycket mer, säger polischefen Dan Windt om polisens drag.

ANNONS
|

Det var i tisdags som GP rapporterade om den brutala misshandeln ombord på en spårvagn i Göteborg i mitten av februari.

– Det var ett fult påhopp bakifrån som inte föregicks av någon dialog. Det ser väldigt elakt ut på den film vi har fått från Spårvägen, sade Dan Windt, chef för polisområde syd i Göteborg.

Offret är en man i 70-årsåldern, som enligt polischefen blivit så svårt slagen i ansiktet att han "gick sönder" och fick bestående men.

– Han var tvungen att opereras, berättade Dan Windt.

LÄS MER:Äldre man sönderslagen på spårvagn – fick bestående men

"Förstod att han var identifierad"

Brottet begicks ombord på spårvagnslinje 11, vid Långedrags hållplats, natten mot lördag den 15 februari. Det var dock först i veckan som polisen, i brist på andra uppslag, gick ut med bild på den misstänkte.

ANNONS

Samma kväll som GP publicerade uppgifterna klev mannen självmant in på en polisstation och identifierade sig själv.

– Han kom in tillsammans med en försvarare. Han förstod att han var identifierad och kände nog själv att ”det här går inte”, säger Dan Windt.

Vad har han sagt?

– Han är inte hörd ännu, än så länge har han bara gjort sig tillgänglig.

Polischefen: Borde gå ut med bild oftare

Hur resonerar ni kring bildpublicering på misstänkta?

– Jag tycker att det ska användas mycket mer. Vi ska inte lägga ut saker direkt på sociala medier, men vi kan göra det på polisen.se så länge det sker på sjysta villkor. Det ska vara tydligt att det är rätt person, det ska vara en viss allvarlighetsgrad på brottet och det ska göras på ett rimligt sätt när vi behöver människors hjälp – och inte har någon annan väg framåt – för att lösa brott.

Ser du något problem i att publicera bilder på personer som ännu inte är dömda?

– Det är klart, man ska komma ihåg att de inte är dömda. Samtidigt löser vi väldigt många brott på det här sättet och ingen är ju dömd före det. Man får göra en noggrann avvägning här, vi ska självklart inte göra människor illa i onödan.

ANNONS

Mannen som klev in på polisstationen tidigare i veckan är alltjämt misstänkt för grov misshandel.

– Han ska höras efter helgen och sen får vi se vart det tar vägen, säger Dan Windt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS