Fyra år sedan dådet mot Vår krog & bar

För exakt fyra år sedan – den 18 mars 2015 – stormade maskerade män in på Vår krog & bar, öppnade eld och dödade två människor. Sju personer dömdes för inblandning i dådet.

ANNONS
|

På kvällen den 18 mars 2015 hade människor samlats på Vår krog & bar för att se Barcelona möta Manchester City på krogens tv-apparater. Men kvällen slutade i katastrof.

Maskerade män med dödskallemasker rusade in på restaurangen och öppnade eld. Under 25 sekunder avlossades minst 30 skott – målet för attacken var en 25-åring, som dödades med flera skott i huvudet och kroppen. Ytterligare åtta personer skadades av kulor inne på krogen.

På vägen ut sköts också 20-årige Petar Petrovic kallblodigt ihjäl. Utredningen visade att Petar inte hade någonting med de inblandade att göra, utan råkade bara befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

ANNONS

Dådet på Vårväderstorget har beskrivits som en del av uppgörelserna i Göteborgs undre värld – där ett kriminellt nätverk från norra Biskopsgården genomförde en hämndaktion för tidigare dåd. Ett omfattande arbete inleddes för att ställa de skyldiga till svars.

Planerade skjutningen tillsammans

Förundersökningen blev hela 12 000 sidor lång och efter dådet framkom att flera av de inblandade personerna har varit närvarande vid andra brott: en annan skjutning och narkotikainnehav. De ska också ha planerat skjutningen tillsammans och förvarat utrustning och vapnen i en lägenhet som de misstänkta haft tillgång till.

– Enligt oss har det rört sig om ett utvidgat gärningsmannaskap. Det här är planerat och utfört tillsammans och i samförstånd av ett antal individer. Det är inget hastverk, berättade åklagaren Johan Udén.

GP:s förstasida efter dådet på Vår krog & bar.
GP:s förstasida efter dådet på Vår krog & bar.

"Var regelrätta avrättningar"

Sammanlagt misstänktes åtta personer för dådet på Vår krog & bar – sju av dem dömdes. Rätten kunde inte säkerställa vem av männen som faktiskt höll i vapnen och avlossade skott. Men under rättegången framkom att de åtalade haft olika roller vid attacken och rätten skrev att alla hade "gemensamt och i samråd deltagit i förberedelser i syfte att genomföra en brottsplan. Tingsrätten bedömer det som helt osannolikt att någon av dem var ovetande om vad som planerades".

ANNONS

– Det som skedde inne på Vår Krog & Bar var regelrätta avrättningar. De drabbade hade inga möjligheter att försvara sig. 25-åringen, som vi tror var den primära måltavlan, mördades med tre skott mot huvudet från nära håll, sa kammaråklagare Ulrika Åberg i sin slutplädering.

Tingsrätten menade att alla, trots att de inte "självständigt uppfyller hela brottsbeskrivningen i ett straffbud", kunde dömas.

Domen överklagades, men också i hovrätten dömdes männen.

Flera anhöriga har berättat

Den 16 december 2016 dömdes två av gärningsmännen, 25-årige Ahmed Warsame och 28-årige Adam Abdulahi, till livstids fängelse.

Ytterligare fem män dömdes till fängelsestraff på mellan fem och 14 år, bland annat på grund av att flera av förövarna var för unga för att kunna tilldömas livstidsstraff.

I augusti 2018 blev den första av de skyldiga till Vår krog & bar-dådet villkorligt frisläppt.

Efter dådet på Vår krog och bar har flera av de berörda trätt fram och berättat om händelsen. Anhöriga till Petar Petrovic, som sköts till döds utanför krogen, har vid flera tillfällen berättat om hur de förlorat en son och en pojkvän.

Fyra år efter attacken på Vår krog & bar har fortfarande ingen av de dömda erkänt sina brott.

ANNONS
ANNONS