Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Räddningstjänsten Herrljunga

Fullt utvecklad brand i radhuslänga

På måndagskvällen utbröt en brand i en radhuslänga i Herrljunga kommun. Två bostäder har totalförstörts och ytterligare två är vattenskadade.
– Det var helt övertänt, säger Johan Fors, räddningschef på räddningstjänsten i Herrljunga.

Branden startade i ett radhus strax efter 21 på måndagskvällen och spred sig snabbt till intilliggande bostäder. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen.

– Det är en fullt utvecklad brand, så det kommer ta en bra stund. De har sagt att det kommer ta många timmar, sa en talesperson på SOS Alarm inledningsvis.

SOS Alarm meddelade att det fanns en spridningsrisk och att boende i området hade evakuerats. Räddningstjänsten meddelade även att huset hade blivit totalskadat.

– Det som har brunnit får brinna ner. Nu försöker man hindra att det inte tar sig vidare, säger Johan Fors, räddningschef på räddningstjänsten i Herrljunga.

Vet man vad som har föranlett branden?

– Vi har ingen förklaring till det. Det brann häftigt från start, säger Johan Fors.

Räddningstjänsten: ”Kommer ta tid”

Någon timme senare hade branden spridit sig till den tredje av totalt fyra bostäder i längan. Släckningsarbetet pågick fortfarande vid klockan 01, men räddningstjänsten meddelade att det inte längre var någon spridningsrisk till intilliggande byggnader.

– Det rör sig om en totalskada på två lägenheter och två lägenheter som är vattenskadade, säger Morgan Gunnarsson, inre befäl på räddningstjänsten i Herrljunga.

– Den närliggande längan är oskadd, men boendena har evakuerats, säger Morgan Gunnarsson.

Räddningstjänsten kommer att fortsätta släckningsarbetet under natten mot tisdag.

– Det var bra med lågor när jag åkte förbi. I och med att det fortfarande brinner så kommer det ta tid. Räknar man med efterbevakning så har vi nog kvar ett par man hela natten, säger räddningstjänstens Morgan Gunnarsson.

Strax efter midnatt hade polisen lämnat platsen för dagen och även spärrat av i området.

– Vi har inlett en förundersökning avseende mordbrand, men brandorsaken är osäker. Därför har vi heller ingen misstänkt, säger Andreas Odén, vakthavande befäl på polisen.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden. Under tisdagen ska polisen göra en brandplatsundersökning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.