"Nu har det börjat flyta omkring döda fiskar i vattnet", säger Chris Ceder, som bor nära Askimsviken och Välens naturreservat.
"Nu har det börjat flyta omkring döda fiskar i vattnet", säger Chris Ceder, som bor nära Askimsviken och Välens naturreservat. Bild: Läsarbild

Fritt fram att bada i havet igen

Nu ska det vara fritt fram att bada igen. Det är rapsolja som läckt ut och det är inte farlig för människors hälsa, meddelar miljöförvaltningen. Men boende vid Stora ån oroar sig över konsekvenserna för djurlivet.

ANNONS
|

Göteborgs Stad avråder inte längre från bad på Näsets badplats, Hovåsbadet, Askimsviken, Marholmen och Smithska udden. Miljöförvaltningen har hittat källan varifrån oljan kommer och konstaterar att det är rapsolja som läckt ut från en livsmedelsindustri vid Stora ån i Sisjöns industriområde. Det är inte farligt för människors hälsa.

LÄS MER:Boende oroas över oljeutsläppet

Gunnar Edlund, på miljöförvaltningen, säger att staden avrådde från bad för säkerhets skull, men att det inte gäller längre.

– Eftersom det kan finnas kvar ett tunt oljeskikt på vattenytan kan du bli oljig när du badar, men det är inget som är hälsofarligt.

"Börjat flyta omkring döda fiskar"

GP har fått in uppgifter om att det luktade av lösningsmedel i Stora ån och att det finns en oro över att det skulle vara diesel som läckt ut. Men Gunnar Edlund säger att de är helt trygga med att det rapsolja.

ANNONS

– Det fanns en tydlig lukt, nästan lite åt linoljehållet på vissa ställen, men nu vet vi att det är rapsolja, säger han.

Chris Ceder, som bor nära Askimsviken och Välens naturreservatet, har följt vad som hänt på nära håll.

– Nu har det börjat flyta omkring döda fiskar i vattnet, säger han. Det är inga mängder, utan en och annan. Men djurlivet i ån är sedan tidigare dåligt på grund av att vattnet är förorenat.

Dokumenterar utsläppet

Tillsammans med Fiskevårdsnätverket är han med och dokumenterar hur de senaste dagarnas utsläpp påverkar djur och natur. Och han känner sig orolig.

– Andfåglar brukar ha ungar i vassen här, men jag har inte sett till dessa fåglar sedan oljan kom.

Han är mycket kritisk till hur kommunen skött arbetet efter oljeutsläppet.

– Med tanke på de stora mängderna olja har insatserna varit små och det tog lång tid innan de kom igång. Det är skandalöst dåligt skött här i naturreservatet. Ingen har tittat om det finns oljeskadade fåglar

Han är bekymrad för hur det påverkat Stora ån och säger att hela åns känsliga ekosystem riskerar att förstöras.

– Utan vattenpåfyllning från regn och med den höga temperaturen kan det redan vara syrebrist i vattnet under oljeskiktet. Lägg därtill eventuella gifter i utsläppet.

ANNONS

Påverkar sjöfåglar

Gunnar Edlund, på miljöförvaltningen, håller med om att oljan tillsammans med värmen försämrar livsmiljön för fiskar i vattendraget. Han säger också att utsläppet kan påverka sjöfåglars fjäderdräkter.

– Vi har sett någon fågel som såg ut att ha påverkats vid våra inspektioner och det är viktigt att så mycket som möjligt av oljan fångas upp.

Han säger att han har förståelse för den oro som finns, men menar att arbetet för att få bukt med utsläppet har flutit på bra.

– Det har varit en stor samhällsinsats och ett bra samarbete. Förutom miljöförvaltningen har räddningstjänsten, kretslopp och vatten, park och natur samt polis och kustbevakning deltagit.

Oljesanering pågår som bäst och det går inte i dag att säga hur lång tid det kommer att ta.

– Det är främst där vattnet är grunt vi kan suga upp oljan. Sedan har vi ingen erfarenhet av hur snabbt oljan dunstar från ytan. Det handlar också om hur vindarna styr. Vi får följa det dag för dag, säger Gunnar Edlund.

Badplatserna ska inspekteras regelbundet. Polisen är kontaktad för att utreda om livsmedelsföretaget gjort sig skyldig till miljöbrott.

LÄS MER:Miljöförvaltningen avråder från bad efter utsläpp

ANNONS