Primusskolan, som ligger i Samhalls gamla lokaler i Gårdsten.
Primusskolan, som ligger i Samhalls gamla lokaler i Gårdsten. Bild: Google

Friskola överklagar nedstängningsbeslut

Då friskolan saknade godkända lokaler beslutade Skolinspektionen att stänga Primusskolan i Lövgärdet med omedelbar verkan. Nu har skolan överklagat. De skriver att de uppfattade att bristerna med lokalen "endast utgjorde en formalitet".

ANNONS
|

I början av juli beslutade Skolinspektionen att återkalla Primusskolans godkännande att bedriva utbildning. Något som gäller skolans förskoleklass, grundskola årskurs 1-6 och fritidshem. Beslutet gällde med omedelbar verkan.

Skolinspektionen skriver att anledningen är att skolan inte har tillgång till lokaler som är godkända för skolverksamhet när höstterminen börjar. En brist som de menar är mycket allvarlig och att utbildningen därför inte lever upp till de krav som ställs i skollagen.

"Huvudmannen saknar för närvarande helt lokaler att bedriva skol- och fritidsverksamhet i och kommer inte att ha tillgång till sådana lokaler när höstterminen inleds, eller under överskådlig tid därefter", skriver de.

ANNONS

LÄS MER:Skolinspektion stänger friskola

Skolan: "vår uppfattning var felaktig"

Nu har skolans huvudman, Primus utbildning, överklagat beslutet. De skriver att de redan när de flyttade in i fastigheten var medvetna om att den saknade bygglov för skolverksamhet, men uppfattade att omständigheten "endast utgjorde en formalitet som [...] med hyresvärdens hjälp skulle kunna ordnas utan dröjsmål. Huvudmannen har sedermera fått erfara att denna uppfattning var felaktig och ställts inför svårigheterna att med kort varsel lösa den uppkomna lokalbristen."

De skriver vidare att om de får godkännande att bedriva skolverksamhet kommer att ordna godkända lokaler innan verksamhetens uppstart.

SVT Nyheter Väst har tidigare granskat skolan och visat att Göteborgs stad har betalat ut runt 13,5 miljoner kronor för eleverna på Primusskolan och Algebraskolan – trots att skolorna saknar bygglov.

Primusskolan har en islamisk profil för förskoleklass till årskurs sex och ligger i ett industriområde i Samhalls gamla lokaler i Lövgärdet, enligt SVT.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att Primusskolan inte kommer fortsätta att få bidrag från elevernas hemkommuner.

ANNONS