Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fridolins skarpa uppmaning till MP

Analys: I sitt tal till kongressen manade Gustav Fridolin till enighet under pragmatismens fana. "Det finns inte plats för 17000 privata ultimatum."

Gustav Fridolin omvaldes under fredagen till språkrör. Med 200 röster av 263 blev hans mandat betydligt svagare än vid tidigare kongresser då han nästan fått full pott.

Under lördagen höll han tal och startade i skogsbranden i Kanada. Han ville lyfta miljöfrågan och gjorde den till ett pedagogiskt problem. Han beskrev att Miljöpartiets uppgift är att få upp miljöfrågan som väljarnas viktigaste inför valet 2018. Här fick han en tveksam applåd från kongressen.

Lite mer entusiasm blev det när han kom in på skolfrågorna. Det märks att Gustav Fridolin är på hemmaplan här och att det finns många lärare bland MP:s ombud. Strax efter talet presenterade också Fridolin en satsning på att alla som söker specialpedagogutbildning ska få plats. Just nu får många nej, hävdade han.

Som så ofta under den här kongressen tog också Gustav Fridolin upp "regeringsvanan" hos miljöpartistiska politiker ute i landet i sitt tal. Han manade till enighet, pragmatism och kompromisser. "Det finns inte plats för 17000 privata ultimatum" var budskapet. 

Det är tydligt att MP-ledningen nu slutligen vill ta steget från vildvuxen aktivism till en välpressad politikerroll. De har många med sig i partiet, men här finns också ett missnöje med både vad en del uppfattar som toppstyrning, och med vilken utdelning MP har fått av allt sitt kompromissade.

Här är budskapet från Gustav Fridolin att det handlar om att erövra målet bit för bit "solcell för solcell, speciallärare för speciallärare" som han uttryckte det.

Han avslutade i Martin Luther King-stil med att ha en dröm, en grön dröm för sina barn. Går den i uppfyllelse får de se en blå himmel och själva formulera sina drömmar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.