Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågorna som kan avgöra valet

Migrationsfrågan präglade första halvan av mandatperiden. Integration kommer att stå i fokus under den andra.

3 frågor som präglat första halvan
Skolan, jobben, sjukvården och miljön rankades som de viktigaste frågorna inför valet 2014. Efter valet har det politiska samtalet handlat om annat.


Migration
Inför valet 2014 var budskapet öppna gränser och hjärtan och strategin från båda blocken att hålla Sverigedemokraterna och partiets politik på avstånd. Hösten 2015 tog migrationsfrågan inte bara allt större plats i det politiska samtalet – förutsättningarna förändrades dessutom helt.
Bara veckor efter det att statsminister Stefan Löfven sa "i mitt Europa bygger man inga murar" införde Sverige gränskontroller – och delar av den politik SD propagerat för blev plötsligt verklighet.


Trygghet
Som om flickor och kvinnor aldrig blivit ofredade tidigare, pratade alla helt plötsligt om hur det tafsades på festivaler. Dessutom: skottlossningar, bilbränder och poliskris. 
Även om statistik från Brottsförebyggande rådet inte ger något direkt stöd för att det blivit farligare ökar den upplevda otryggheten, och både regering och opposition pratar om fler poliser och hårdare straff. Vid sidan av det har diskussionen om ubåtskränkningar, ökad satsning på försvaret och ett eventuellt medlemskap i Nato tagit ny fart.


Bostäder
Antalet bostäder per invånare är lika stort i dag som det var 1990. Men det Boverket kallat "en överkonsumtion av boende" gör att bostadsbristen är enorm – i vissa grupper.
Enligt Boverket behövs 700 000 nya bostäder inom en tioårsperiod för att komma tillrätta med problemet. Medan regeringen skissar på olika typer av subventioner kräver allianspartierna ökad avreglering. Byggtakten har visserligen ökat något – precis som priserna. Experterna varnar för en bubbla och frågan är om det verkligen byggs för rätt grupper.

 

3 frågor i fokus under andra halvan
Kolbitar eller utförsäkring. I slutspurten inför valet kan allt ljus hamna på en enskild fråga. Fram till dess lär det pratas en hel del om det här.


Integration
I takt med att den stora våg av asylsökande som kom under 2015 får uppehållstillstånd flyttas ansvaret från migrationsverket till kommunerna. Här kommer det landa rakt ned i de klassiska politiska kärnfrågorna om jobb, utbildning, bostäder. Och ekonomi: varje nyanländ som inte kommer i arbete blir ett bekymmer för kommunen. Med bosättningslagen som trädde i kraft i våras tvingas alla dessutom kommuner vara med att ta ansvar.


Trygghet
Att trygghet är ett av de områden som Moderaterna fokuserar på under nya partiledaren Anna Kinberg Batra har blivit allt tydligare, och partiet har framfört konkreta krav på såväl fler poliser som skärpa straff. 
Även regeringen talar allt mer om frågan. Inrikesminister Anders Ygeman har lovat fler poliser till utsatta områden och i statsminister Stefan Löfvens sommartal var trygghet ett genomgående tema. 
Med en allt starkare intern debatt inom polisen lär frågan leva vidare fram mot valet.


Skola
Nej, utbildningsminister Gustav Fridolin löste inte problemen i skolan på 100 dagar – istället kommer sjunkande resultat och lärarbrist fortsätta att vara en tung fråga fram till valet. I januari 2017 ska den av regeringen tillsatta Skolkommissionen presentera sina förslag på hur den negativa utvecklingen i den svenska skolan ska brytas.
På andra sidan blockgränsen har Moderaterna av allt att döma bestämt sig för att "ta" skolfrågan från Liberalerna. Under parollen nolltolerans mot dåliga skolor föreslår partiet bland annat ökad undervisningstid och att Skolverket ska kunna ta över skolor som inte fungerar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.