Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hälsas välkommen av utrikesminister Ann Linde (S) till OSSE-mötet för medlemsländernas utrikesministrar utanför Stockholm.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hälsas välkommen av utrikesminister Ann Linde (S) till OSSE-mötet för medlemsländernas utrikesministrar utanför Stockholm. Bild: Erik Simander/Montage GP

Jan Höglund: Fortsatt dialog om Ukraina – men ingen lösning

Sergej Lavrov kom sist av alla. Kanske för att han visste vad som väntade – massiv kritik för hoten mot Ukraina. Samtidigt tyder den ryske presidentens villkor för avspänning på fortsatt konfrontation.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Över 50 utrikesministrar för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, möttes vid Arlanda. Det är det enda säkerhetsforum där Ryssland samtalar med västländer för närvarande. Men den breda kritik som riktades mot Moskva och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov var påfallande.

– Ukraina är ett stort tema för oss alla, sammanfattade den tyske utrikesministern Heiko Maas den oro som flertalet av hans kolleger uttryckte med starka och anklagande ord.

Utrikesminister Ann Linde talade om om en tid av turbulens och multipla kriser, att polariseringen förstärks av rivalitet och att säkerhetsläget förvärras.

– Vi tycker att annekteringen av Krim och aggressionen i Ukraina är det största brottet mot den europeiska säkerhetsordningen.

ANNONS

För att hantera läget måste vi arbeta tillsammans, göra vårt yttersta för att överbrygga skillnader i organisationen och arbeta för gemensamma lösningar på gemensamma problem, manade hon.

Hett åsiktsutbyte

Ann Linde var glad över att USA och Ryssland valt att ha en öppen dialog trots väldigt olika syn på läget både i och runt Ukraina och i allmänhet i regionen. Utrikesminister Antony Blinken och hans ryske kollega Sergej Lavrov träffades redan på onsdagskvällen vid en middag med Ann Linde som värd. Hon beskrev utbytet av åsikter som ganska heta.

Utrikesministermöte mellan USA:s Antony Blinken och Rysslands Sergey Lavrov vid Arlanda på torsdagen.
Utrikesministermöte mellan USA:s Antony Blinken och Rysslands Sergey Lavrov vid Arlanda på torsdagen. Bild: Jonathan Nackstrand

Blinken hade vid ett Nato-möte i Lettland tidigare på onsdagen sagt sig ha bevis för ryska krigsförberedelser längs Ukrainas gräns. Den ryske presidenten Vladimir Putin hade å sin sida i Kreml uttryckt att han med USA och dess allierade ville ”utarbeta specifika överenskommelser som skulle utesluta alla ytterligare Nato-rörelser österut och utplacering av vapensystem som hotar oss i nära anslutning till ryskt territorium”.

För Ukraina, som söker ett närmande till väst och är beroende av militär hjälp, är Putins krav oacceptabelt. Spänningen dämpas inte av att den ryska federala säkerhetstjänsten FSB hävdar att tre ukrainska spioner gripits. Två av dem "samlade in information om strategiska faciliteter", enligt nyhetsbyrån Interfax. Den tredje sägs ha planerat ett bombdåd.

ANNONS

LÄS MER:Ryssland: Vi har gripit ukrainska spioner

Under halvtimman med Antony Blinken sade Sergej Lavrov, enligt Tass:

– Låt oss inte glömma principen om odelbar säkerhet i OSSE och Ryssland-Nato-rådet, som säger att ingen stat får stärka sin säkerhet på bekostnad av andra länders säkerhet. Natos fortsatta expansion österut kommer helt klart att påverka de vitala intressena för vår säkerhet.

Blinken oroad över tonläget

Till journalister vid Arlanda framhöll Lavrov att Ryssland inte vill ha några konflikter och är öppen för dialog. Men han varnade för att Natos militära infrastruktur kommer närmare Rysslands gränser och att risken för en militär konfrontation, ett mardrömsscenario, ökar.

Antony Blinken var vid en presskonferens oroad över de senaste veckornas hårda tonläge.

– USA står fast vid vårt stöd för Ukrainas suveränitet och oberoende. Vi vill se en diplomatisk lösning på denna potentiella kris, sade Blinken.

Trots en desinformationskampanj utgör Ukraina inget hot mot Ryssland eller söker konfrontation på ett sätt som skulle rättfärdiga militär intervention. Det enda hotet är det som handlar om ny rysk aggression, slog hans fast och uteslöt inte nya sanktioner.

Amerikanen är beredd att jobba med både Ryssland och Ukraina för att få till en lösning.

– Det ligger nu på Ryssland att trappa ner konflikten och dra tillbaka sina styrkor från gränsen, sade Blinken och tillade att både han och Lavrov kommer att rapportera hem till sina presidenter om sina slutsatser.

ANNONS

Han tackade också Sverige för värdskapet. Han trodde på ett bra samarbete med den nya statsministern Magdalena Andersson (S).

– Jag fick möjlighet att träffa henne själv idag och gratulerade till den historiska segern.

Det är en framgång att de rysk-amerikanska kontakterna lever och möjligen får ny energi. Men krisen i Ukraina består och saknar en fredlig lösning med över 100 brott mot vapenvilan bara under onsdagen, enligt OSSE:s observatörer.

LÄS MER:Lavrov: Ökad risk för militär konfrontation

LÄS MER:Mötet i Stockholm: Enda forum Ryssland deltar i

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS