Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

År 2021 ska förhoppningsvis en linbana över älven vara klar. Bild: Göteborgs stad

Forskare: Stora byggprojekt kräver tydlighet

Göteborg måste kraftsamla för att nå målen när det gäller bostadsbyggandet. Dessutom väntar jättelika infrastrukturprojekt som Västlänken och en ny bro över Hisingen som också kräver resurser. – Det måste finnas en tydligare styrning, menar Catharina Thörn som forskar om stadsplanering.

Bostad 2021 är en del av Göteborg stads jubileumssatsning och innebär att 7 000 extra lägenheter ska byggas fram till 2021, när Göteborg firar 400 år. Tills dess är tanken att även en ny älvförbindelse i form av en linbana ska vara färdigbyggd. Av de 7 000 lägenheterna finns det antagna planer för 356 i dagsläget. Således återstår ett stort arbete för att nå målet om fyra år.

LÄS MER: Bygglarmet: Vi hinner inte med

Forskar kirng stadsplanering

Catharina Thörn är docent på Göteborgs Universitet inom kulturstudier och har forskat kring stadsplanering. Om Göteborg ska uppnå målet med en jämlik stad så måste det finnas en kraftfull politisk styrning, menar hon. Det gäller att ha en uttalad idé och sedan hålla fast vid den och inte låta ekonomiskt starka särintressen tvinga fram ad hoc-lösningar, enligt henne.

– Det finns mycket forskning som visar att det kan vara svårt för städer att ta sociala hänsyn. När man genomför den här typen av processer så riskerar de höga ambitioner man har inledningsvis att försvinna längs med vägen när man tar snabba beslut, säger hon.
 

Tydlig målkonflikt

Det finns också en tydlig målkonflikt när det gäller hur framtidens Göteborg ska se ut, enligt Catharina Thörn.

– Målkonflikter finns mellan att å ena sidan bygga den attraktiva, täta och varumärkesstarka staden och å andra sidan de ambitioner man har om att använda stadsbyggnadsprocessen för att skapa en jämlik stad. Där finns det tydliga, uppenbara konflikter och det behöver man arbeta med. Det finns en risk att det går för snabbt fram och då kommer man att tappa de aspekter som rör det sociala, säger hon.
 

Siesjö: Viktigt att få det rätt från början

Stadsarkitekt Björn Siesjö håller med om vikten av att ha tydliga mål och hänvisar till lärdomarna från de stora projekten med bostadsbyggande under 60- och 70-talen.

– Med miljonprogrammet lyckades vi uppnå vissa kvaliteter samtidigt som det brast när det gällde andra och det som misslyckades lever vi ju med än i dag. Självklart är det viktigt att försöka få det rätt från början.

Finns det en risk att Göteborg inte riktigt mäktar med när så många stora projekt ska genomföras samtidigt?
– Jag tror vi måste vara tydliga och lyhörda. Vi kan ju inte heller inte bygga. Under en lång tid så byggde vi inte så mycket som befolkningsutvecklingen krävde och det är en katastrofal kurs för en stad att ha.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.