Ofelia Ceesay gör såpbubblor och besöker Karnevalen för att se när hennes kompisar går i tåget.
Ofelia Ceesay gör såpbubblor och besöker Karnevalen för att se när hennes kompisar går i tåget. Bild: Robin Aron

Folkfest när Karnevalen kom till Hammarkullen

Langos, trumorkestrar – och festklädda dansare. Tusentals människor samlades i Hammarkullen för att fira stadsdelens karneval som fyllde 45 år.

ANNONS
|

En såpbubbelmaskin sprutar ut rök och bubblor intill ett gatukök. Några barn tävlar om vem som kan få till den största bubblan – samtidigt som dansöser smiter fram genom vimlet.

– Snygga brudar va? skrattar Ida Cessay när hennes åttaåriga dotter Ofelia tittar efter några kvinnor i paljettbikini.

Tillsammans med tusentals andra har de gått ner på gatan för att se årets karneval. Det gör de varje år.

– Mina kompisar Alexandra och Isabella ska vara med i tåget, så jag ska titta på dem, säger Ofelia.

Hammarkullekarnevalen firades för första gången 1974.
Hammarkullekarnevalen firades för första gången 1974. Bild: Robin Aron

Fler anmäla än någonsin

Till årets upplaga av Hammarkullefestivalen har fler grupper än någonsin tidigare anmält sig till tåget. Det berättar karnevalgeneralen Tony Parath:

ANNONS

– Det är väldigt hårt tryck. Det kommer att bli häftigt, sa han när GP talade med honom på torsdagen innan karnevalen går av stapeln.

De allra flesta som deltar i tåget kommer från Göteborg, men det finns också med grupper från Norrköping, Helsingborg och Värnamo. Det är i år 45 år sedan Hammarkullekarnevalen föddes. Tony Parath har varit med i arbetet i och kring karnevalen sedan 1992. Numera är det hans arbete året om.

Väder och vind hör till, det som har betydelse för hur många som kommer, menar han.

– Vi kan svälja en oerhört stor publik och rustar för det, säger han. Men i år, liksom de två föregående åren, infaller Ramadan samtidigt. Det kan påverka hur många som kommer.

Juan Carlos Espinoza, 46, grillade kött, majs och empanadas under karnevalen.
Juan Carlos Espinoza, 46, grillade kött, majs och empanadas under karnevalen. Bild: Robin Aron

"Bästa är sammanhållningen"

Det ligger mycket arbete bakom och karnevalsdagarna är oerhört betydelsefulla för Hammarkulleborna, berättar Tony Parath.

– Vi gör det för ska att Hammarkullen får ett bra namn och den här helgen visar vi upp oss från vår bästa sida. Vi försöker dra vårt strå till stacken för att vi ska få ett så bra och humant samhälle som möjligt, säger han.

Utanför gatuköket har Ofelia Ceesay börjat tröttna på att göra såpbubblor. De paljettklädda dansöserna är borta och allt fler människor börjar röra sig bort mot tåget som snart ska dansa fram på gatorna.

ANNONS

– Min grannes dotter går i tåget, så vi får nog gå bort nu. Det är det som är det bästa. Maten, tåget och sammanhållningen det ger, säger Ida Cessay.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS