Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Hus och Blå Stjärnan hade långt gångna planer för Älvudden. De lär inte kunna förverkligas. Bild: Sjögren Arkitekter
Svenska Hus och Blå Stjärnan hade långt gångna planer för Älvudden. De lär inte kunna förverkligas. Bild: Sjögren Arkitekter

Flytt till Frihamnen kan vänta för Blå Stjärnan

2017 beslutade byggnadsnämnden att arbetet med en detaljplan för Blå Stjärnans djursjukhus vid Älvudden i Gamlestan skulle inledas. Det gjordes aldrig.
– Vi insåg att inleder vi det arbetet kommer det bli svårt att genomföra, säger Martin Storm, på stadsbyggnadskontoret.
Istället kan sjukhuset nu hamna i Frihamnen.

Blå Stjärnans placering på Ringön är ohållbar av flera anledningar. Förutom att lokalerna är för små och nedgångna är det inte heller möjligt att vara kvar, med tanke på de planer som staden har för området. Den nya Hisingsbron kommer landa alldeles bredvid sjukhuset, dessutom finns det stora planer för både Ringön och Frihamnen i framtiden. Nu ser det också ut som att Blå Stjärnan kan bli en del av just planerna för Frihamnen. Det är fastighetsbolaget Svenska Hus, som samarbetar med Blå Stjärnan, som gjort ansökan. Ärendet väntas komma upp för beslut i styrelsen för Älvstanden Utveckling senare i vår.

Motvillig Frihamnsflytt

Enligt handlingarna från Älvstranden Utveckling är Frihamnen Blå Stjärnans förstahandsalternativ. Det stämmer inte. Snarare ska det ses som ett försök från Blå Stjärnan att komma vidare i flyttprocessen efter att planerna på Älvudden gick om intet, enligt Blå Stjärnans vd Christina von Dorrien.

– Vår önskan var att få sitta på Älvholmen. Lite mer perifert men ändå med goda kommunikationer och nära de stora lederna. Det är vi fortfarande ledsna för. Det som bekymrar med läget i Frihamnen är att det kan bli för centralt. Men just nu finns det en viss desperation hos oss, säger hon.

Enligt Christina von Dorrien har Blå Stjärnan inte heller informerats om vad som hände med planerna för Älvudden.

– Vi har frågat men får inga svar.

Vad tycker du om hanteringen av det här från kommunens sida?

– Det kommer jag inte säga för det skulle inte bli roligt.

– Men jag tycker att det är här jättetråkigt. Det finns ett djursjukhus som är öppet dygnet runt i Göteborg, Sveriges andrastad. Om den här verksamheten inte kan hållas öppen får göteborgarna åka till Helsingborg istället. I så fall har man inte service för kommuninvånarna och man har inte möjlighet att följa Sveriges djurskyddslagar.

Martin Storm, chef för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Martin Storm, chef för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Älvudden inte "oproblematisk"

När byggnadsnämnden 2017 beslutade att planarbetet skulle inledas 2019 var det med ett antal brasklappar. Bland annat att planarbetet är komplicerat och att läget inte är ”oproblematiskt”. Samtidigt är kommunens bedömning att Blå Stjärnans ärende är angeläget och har hög prioritet eftersom djursjukhusets funktion är viktig för Göteborg. Älvudden är komplicerat bland annat på grund av översvämning- och skyfallsproblematik. Martin Storm är chef för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

– Det skulle under en tid bara vara den här tomten som skulle ligga på en nivå som undviker att översvämmas. Planerna för omkringliggande områden har dragit ut på tiden och läget måste vara sådant att det går att man kan ta sig dit och därifrån på ett säkert sätt. Vi har också haft möten med Blå Stjärnan om var man kan flytta istället.

Blå Stjärnan menar att de inte fått svar på vad som hände med planerna vid Älvudden.

– VI har haft möten tillsammans med dem och fastighetsägaren och förklarat problemen. Jag kan inte riktigt svara på vad som brustit i kommunikationen, säger han.

LÄS MER: Trängseln hämmar djursjukhuset Blå Stjärnan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.