Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Flygresenärer erbjuds covidtest vid bagagebandet

Fler smittkedjor, nationella som internationella, ska brytas. Det är tanken när Region Stockholm nu erbjuder covidtester direkt i ankomsthallen på Arlanda.
Men än så länge är det bara stockholmare som får provta sig på flygplatsen.

Arlanda känns märkligt överdimensionerad när GP kommer på besök. Stora delar av flygplatsen ligger öde. De få flyg som ändå lyfter och landar har samlats ihop till terminal 5. När passagerarna som rest från Warszawa kommer ut i ankomsthallen är det tomt – med undantag för den provtagningspersonal med munskydd och visir som möter upp alldeles intill bagagebandet.

Sedan förra veckan erbjuder Region Stockholm möjligheten att genomföra gratis PCR-test på Arlanda. Därmed har det blivit betydligt lättare att efterfölja Folkhälsomyndighetens rekommendation om att alla svenska medborgare som återvänder från en utlandsvistelse omgående ska testa sig för covid-19.

Hussein Aghajani är en av dem som nappar på erbjudandet, men först efter att ha frågat hur lång tid det väntas ta.

– Eftersom det bara var tio minuter så tyckte jag att det var klart värt det för att få ett viktigt testresultat. Och även om det skulle ta 20-30 minuter vore det faktiskt okej, säger han.

Han delar sin tid mellan jobbet som IT-tekniker i Stockholm och en doktorandtjänst i Krakow. Ett vanligt år reser han däremellan minst en gång i månaden. Under pandemin flyger han mer sällan, men har ändå stenkoll på vilka regler som gäller.

– Jag är väldigt försiktig när jag reser och har all information vad det gäller båda länderna, säger han bakom de dubbla munskydden.

LÄS MER: Flera fransmän fast på Landvetter – trots giltigt PCR-test

LÄS MER: Sandrine fastnade i ankomsthallen på Landvetter

Hundratals tester de första dagarna

Christina Erkers är regionchef på Samtrans, som står för provtagningen på Arlanda för regionens räkning. Under pandemin har transportföretaget ställt om delar av sin verksamhet. Förutom att erbjuda provtagning har de tidigare även kört sjuktransporter.

– Provtagningen har blivit en stor verksamhet. Vi finns över hela landet nu, säger hon och berättar att det genomfördes drygt 600 provtagningar under de första fyra dagarna på Arlanda.

De allra flesta resenärer är positiva till att testa sig på Arlanda, säger Christina Erkers som är regionchef på Samtrans. ”Det är en väldigt stor del som väljer att provta sig”, säger hon. Bild: Anna Tärnhuvud
De allra flesta resenärer är positiva till att testa sig på Arlanda, säger Christina Erkers som är regionchef på Samtrans. ”Det är en väldigt stor del som väljer att provta sig”, säger hon. Bild: Anna Tärnhuvud

Efter en id-kontroll får resenärerna själva ta provet i svalg, näsa och saliv bakom utplacerade bås. Provsvar skickas ut via sms max fem dagar senare.

Moa Grundström har varit i Skellefteå för en uppkörning, men återvänder till Stockholm utan körkort. På vägen hem passar hon på att covidtesta sig. Bild: Anna Tärnhuvud
Moa Grundström har varit i Skellefteå för en uppkörning, men återvänder till Stockholm utan körkort. På vägen hem passar hon på att covidtesta sig. Bild: Anna Tärnhuvud

Moa Grundström passar på att ta ett PCR-test efter att ha klivit av planet från Skellefteå, dit hon i rest i förhoppningen att klara körkortet.

– Men jag kuggade. Nästa gång tror jag att jag testar i Uppsala, säger hon.

Hon har följt alla rekommendationer under sin resa och varit noga med avstånd. Som inrikesresenär uppmanas hon dock inte att testa sig efter en resa.

– Nej, precis. Jag har inte sett något om det. Nu testade jag mig för att jag ville det. Jag tycker att det är bra att det här fanns. Men det känns ganska lugnt för min del.

LÄS MER: Sista terminen: 100 dagar till studenten

Bara för stockholmare – än så länge

Än så länge är det bara personer hemmahörande i Region Stockholm som har möjlighet att testa sig på Arlanda. Regionen har dock kapacitet nog att utöka erbjudandet så att det omfattar alla svenskar som landar på flygplatsen, oavsett var i landet de är hemmahörande.

Om övriga regioner vill ansluta sina invånare är det upp till dem att ställa frågan, har Region Stockholm meddelat. Västra Götalandsregionen har dock inte tagit någon sådan kontakt.

”Det finns god kapacitet för provtagning i Västra Götalandsregionen. Folkhälsomyndighetens rekommendation säger inget om omgående prov på flygplatser utan anger att prov bör tas ’så snart som möjligt’”, skriver presstjänsten i ett mejlsvar till GP där de också meddelar att det inte är aktuellt med någon liknande provtagningsstation på Landvetter.

LÄS MER: Trots skolstängning efter sportlovet – Tegnell ser inget fel med resandet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.