Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera tuffa uppgifter väntar Fridolin och Lövin

Snabbanalys: Gustav Fridolin och Åsa Romson spelade ett högt spel, och en av dem förlorade. Nu hopar sig frågetecknen kring Miljöpartiets framtid. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors försöker räta ut några av dem.

Kan det feministiska MP gå med på att enbart det kvinnliga språkröret petas?

Det kommer säkert att bli diskussion på kongressen, men det är inte troligt att partiet orkar med ytterligare en ledarstrid.

Beslutet kom efter veckor av turbulens i Miljöpartiet. I GP/Sifo som presenterades i fredags blev MP riksdagens minsta parti, tillsammans med Kristdemokraterna. 4,3 procent är MP:s sin lägsta opinionssiffra på tio år och förtroendet för språkrören har rasat. Det har särskilt drabbat Åsa Romson. Efter ett antal klantiga uttalanden och ännu sämre försök att bortförklara dem höll det inte längre. Att leda ett parti, som dessutom sitter i koalitionsregering, kräver en kommunikationsförmåga som Romson uppenbart inte har.

För många förtroendevalda och medlemmar ute i landet framstod språkrörens presskonferens för två veckor sedan som ett spel för gallerierna och ilskan och avgångskraven växte. Nu har de fått igenom en avgång och vill nog försöka lappa ihop partiet snarare än att vidga sprickorna.

Räcker det här för att få väljarna att återvända?

Det är den stora frågan på sikt. Det här kommer att ta tid. MP behöver redovisa konkreta framgångar utöver bevarande av Ojnareskogen på Gotland och höjd bensinskatt. Här ligger brunkolsgruvorna i Tyskland i vågskålen och inte mycket tyder på att MP kommer att kunna stoppa försäljningen av dessa. Miljöfrågorna måste komma högre på agendan. ”Vi är en litet parti i en minoritetsregering”, säger Isabella Lövin på presskonferensen och manar till realistiska, det vill säga inte så höga, förväntningar.

Kommer Åsa Romson att sitta kvar som miljöminister?

Hon är fortfarande både språkrör och miljöminister. På fredag väljer MP sina språkrör. Enligt TT har Åsa Romson sagt att hon kommer att avgå ur regeringen. Vi kan troligen förvänta oss en regeringsombildning av statsminister Stefan Löfven (S). Nu står bostadsministerposten tom och miljöministerposten måste fyllas. Det är väl troligt Isabella Lövin får denna portfölj. Men många förväntar sig att det kan bli ännu fler byten på statsrådsposterna.

Vad händer när Isabella Lövins politiska vinster och förluster börjar mätas och vägas?

Hon är relativt ny som miljöpartist, men gjorde avtryck i Europaparlamentet som fiskepolitiker i den gröna gruppen. Som biståndsminister har hon haft en relativt undanskymd roll i regeringen. Hon har fått kritik för att en stor del av biståndsbudgeten har gått till flyktingmottagande i Sverige istället för internationellt bistånd. Det är avräkningar som är enligt reglerna, men som sticker i ögonen på miljöpartister och som de kritiserade under regeringen Reinfeldt. Dessutom har hon kritiserats för att använda biståndsmedel för att kampanja för en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd.

Isabella Lövin är journalist och ger ett sansat intryck. Hon verkar inte vara någon som far ut i oöverlagda tirader över vita män som miljöbovar eller säger att terrorattacken i New York var en ”olycka”. Men att vara journalist innebär inte automatiskt att man är bra på att besvara medias frågor. Dessutom är en av hennes huvuduppgifter att, tillsammans med Gustav Fridolin, läka ihop ett sargat parti. Även det kommer att bli en tuff uppgift.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.