Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Flera explosioner på turistort i Thailand

Minst fyra personer har dödats i minst elva explosioner på olika platser i Thailand det senaste dygnet, uppger AFP. Polisen förnekar att det rör sig om terrorism och premiärminister Prayut Chan-O-Cha manar till lugn. Flera av platserna är turistmål och turister finns bland de skadade.

 

 

Explosionerna ägde rum i olika delar av landet och verkar ha koordinerats. Det rör sig dock inte om terrorism, enligt polisen.

- Det är för tidigt att dra några slutsatser, men vi vet säkert att händelserna inte har någon koppling till någon slags terrorism. Det är i själva verket lokalt sabotage, och vi försöker att hitta de skyldiga, säger den thailändska polisens talesperson Krisana Pattanacharoen vid en presskonferens i huvudstaden Bangkok, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På mindre än ett dygn har Thailand skakats av elva sprängattentatet i fem provinser. Flera av explosionerna har inträffat i turistparadisen Hua Hin, Pkuhet och Phang Nga. Minst fyra människor har dödats och tiotals har skadats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Säkerheten har skärpts i närheten av kungliga palatset och i staden Hua Hin.

"Försök att skapa kaos"

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, säger premiärministern till journalister i Bangkok, enligt AFP.

Enligt bland andra BBC exploderade först två bomber i Hua Hin strax efter klockan 18.30 svensk tid under fredagskvällen. Hua Hin ligger vid kusten sydväst om Bangkok. Både thailändare och utlänningar besöker orten.

En thailändsk kvinna avled i samband med explosionerna. Enligt AFP har 19 skadats, bland dem minst åtta utländska turister. På bilder syns hur blodiga personer får hjälp bort från platsen.

Enligt polisen ska bomberna ha gömts i blomkrukor och detonerats via mobiltelefoner. Enligt BBC ska det ha varit omkring 50 meter mellan de två blomkrukorna där bomberna hade placerats. 

– Bomberna var placerade på gatan där de flesta kunderna är från utlandet. Och de exploderade i samband med att utlänningarna började lämna barerna för att gå tillbaka till sina hotell, säger Samoer Yoosumran vid polisen till CNN.

Enligt TT gick det en halvtimme mellan de båda sprängningarna. Det var den andra bomben som gjorde mest skada. 

Nya explosioner

Bara några timmar senare har två nya explosioner hörts vid ett klocktorn i Hua Hin, uppger distriktschefen vid polisen Sutthipong Klai-udom för AFP.

Enligt Bangkok Post uppmanar polisen människor i Hua Hin att stanna hemma och varuhus skickade hem sina kunder och stängde efter dåden.

En skadad i Phuket

Förutom explosionerna i Hua Hin rapporteras det om två i Phuket, två i Surat Thani och en i södra Trang, enligt AFP.

Enligt The Guardian ska en av bomberna på Phuket ha varit i anslutning till den populära stranden Patong. Enligt polisuppgift till Reuters ska en person ha skadats på Phuket.

Bangkok Post rapporterar att en person ska ha dödats i Surat Thani där bomberna ska ha exploderat utanför sjöpolisens kontor och en vid den vanliga polisens lokaler med en halvtimmes mellanrum.

I Trang ska bomben ha exploderat på en gatumarknad och dödat en person, enligt Bangkok Post. Tio timmar senare brann ett varuhus i samma stad ned. Polisen uppger för tidningen att man utreder ett eventuellt samband, men säger också att branden kan ha orsakats av ett elfel.

Inga uppgifter om svenskar

Utrikesdepartementet har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar finns bland de drabbade.

- Ambassaden står i kontakt med thailändska myndigheter, men vi har inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar, säger Veronica Nordlund, presskommunikatör på UD till GP vid klockan nio på fredagsmorgonen.

UD har inte valt att ändra reseråden för Thailand. Svenskar på plats uppmanas av UD att höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

- Det gäller att hålla sig uppdaterad, informerad och att vara vaksam.

Den lokala ambassaden i Bangkok kommer hålla öppet under dagen trots att det är en helgdag. UD:s vanliga journummer går även att ringa om man har frågor.

Ovanliga dåd

Södra Thailand är sedan många år drabbat av sekteristiskt våld och många har tidigare dödats i bombdåd utförda av muslimska separatister.

Enligt The Mirror ska två motorcyklar ha varit inblandade i explosionerna.

Klubbarna som ligger på gatan där bomberna exploderade ska enligt Bangkok Post ha stängts.

BBC:s asienkorrespondent Jonathan Head säger till kanalen att attacker mot turistorter hittills nästan aldrig har skett. Dock begicks ett stort bombdåd i Bangkok för ett år sedan då 20 personer dödades och runt 120 skadades.

Många var turister.

Tidigare attacker

Bomben i Bangkok förra året misstänks ha utförts av uigurer, ett kinesiskt minoritetsfolk, som hämnd för att Thailand skickat tillbaka uiguriska flyktingar till Kina trots att de riskerar tortyr där.

Det är ännu oklart vem som ligger bakom fredagsnattens dåd.

Thailändska myndigheter hade underrättelseuppgifter som pekade på en nära förestående attack, men visste inte när attackerna skulle inträffa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till thailändska polisen, enligt TT.

Svensk: Färre badar

Mikael Holmgren, ägare av Karlssons restaurang på Patong, säger att restaurangen ligger omkring 500 meter från platsen för sprängattentatet. Han säger att det är som vanligt, förutom att det är mindre trafik på gatorna och färre turister på stranden.

- Poliserna hade spärrat av lite ställen, annars har vi inte märkt så mycket, det är som vanligt, säger han.

Mikael Holmgren tror att sprängdåden handlar om en protest mot staten, eftersom de inträffar på drottning Sirikits födelsedag.

- Det här är riktat mot thailändare och mot regeringsbyggnader. Det är inte riktat mot turismen, det är ingen fara här på restaurangen, vi kommer köra som vanligt i dag, men vi får se vad som händer under dagen.

 


 


 

 


 

 


 

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.