Fler svenska soldater till Irak

Kurdiska soldater har tränats inför den nu inledda offensiven mot Mosul med hjälp av militärer från Sverige. Regeringen vill nu fördubbla den svenska insatsen i norra Irak.

ANNONS
|

Peshmerga betyder "De som möter döden". Det är beryktade och fruktade kurdiska soldater som nu spelar en framskjuten roll i striderna genom byar och förorter fram mot målet, att återta Iraks andra största stad Mosul. Det har varit Islamiska statens starkaste fäste, det utropade kalifatets symboliska och strategiska centrum, sedan i slutet av juni 2014.

På måndagenutkämpade peshmergasoldater hårda strider med IS. De utsattes för beskjutning och självmordsattacker.Dödsoffer krävdes, flera i de egna leden, och de döda beskrevs som martyrer.

Sverige har 35 militärer i norra Irak. De utbildar kurdiska förband i kampen mot IS och är rådgivare, bland annat om sjukvård, stabstjänst, försvarsstrid och att upptäcka sprängladdningar. Vid akuta situationer, som att de måste evakueras, ska svenskarna med kort varsel kunna förstärkas från Sverige.

ANNONS

Inför riksdagsbeslutet förra året beskrev regeringen att det finns risk att den svenska personalen "utsätts för väpnat angrepp och att situationen är sådan att den svenska personalen behöver agera på ett sätt som går utöver självförsvar".

I dag är läget knappast bättre. Men på onsdagenväntas regeringen, enligt uppgift till GP, lägga en proposition om att öka insatsen i Irak. Ett riksdagsbeslut är tänkt före årsskiftet. Enligt anvisningarna ska det ske under nästa år med cirka 35 personer och kosta upp till 98 miljoner kronor.

Insatsen sker inom ramen för den USA-ledda alliansens Operation Inherent Resolve, under ledning av det amerikanska centralkommandot i Florida. Svenskarna står dock under svenskt befäl, svenska stabsofficerare finns både i Bagdad och Erbil.

Inför att styrkan skulle ner förra året sade Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, att om Peshmergastyrkorna blir överfallna måste svenskarna kunna hjälpa till och inte stå vid sidan och rulla tummarna.

Från svensk sidan har det dock hela tiden varit locket på, med hänsyn till säkerhetsläget och hotbilden. Det är säkert motiverat, men inte i längden. Det måste gå att berätta mer om en utbildningsinsats utan att äventyra någons liv och hälsa när det handlar om skattemedel.

ANNONS

Iraks premiärminister tror att slaget är vunnet före årsskiftet. Då kommer de nya svenskarna ner i ett helt annat läge. IS har fått ett svidande bakslag, sannolikt i en krympt sfär i och kring den syriska staden Raqqa. Men hoten om fortsatta terrordåd i Mellanöstern och Europa bedöms kvarståunderlång tid.

Genom insatsen i Irak är även Sverige en möjlig måltavla. Med noll insyn i vad Irak-svenskarna gör kan extremisterna odla sina myter medan vi gissar.

En annan sak blir att få alla grupper som kämpar mot IS att gå i takt även efter en seger i Mosul. Enligt den kanadensiske brigadgeneralen David Anderson behövs en polisstyrka på mellan 30 000 och 45 000 för att säkra freden i Mosul när striderna slutar. Det motsvarar hela den svenska poliskåren gånger två.

Det förra Irakkriget ledde till Saddam Husseins fall. Men hans regim ersattes med kaos och fortsatt terror när USA lämnade och trodde att uppdraget var slutfört. Det är en dyrköpt läxa. På Mosuls fall kan följa nytt kaos om ledarna inte noga och klokt tänker igenom vad de vill ska komma efteråt, innan det är för sent.

ANNONS