Flera unga i Sverige är omgivna av vuxna människor utan att de känner att de har någon att prata med eller någon som lyssnar på dem. Genom organisationen Mentor kan unga människor få en vuxen vän som kan hjälpa dem med allt från läxor till att lyssna på problem eller bara umgås.
Mentor är en ideell organisation vars vision är att skapa en hälsosam och drogfri uppväxt för ungdomar.
– Vår idé är att om du tycker om dig själv och respekterar dig själv så tar du bra beslut, säger Karin Jordås, generalsekreterare för Mentor Sverige.
Mentor arbetar på två sätt, dels genom att besöka skolor och försöka inspirera ungdomar till fortsatta studier och olika arbeten, dels genom mentorskap. Unga människor får själva avgöra om de vill ha någon mer vuxen i sitt liv och alla är välkomna att söka sig till programmet som innebär att man blir ihopmatchad med en vuxen mentor.
– I många andra verksamheter måste man leva upp till vissa kriterier, men här får ungdomarna själv välja, säger Karin Jordås.
Alla mentorer intervjuas, får lämna referenser och genomgår en kortare utbildning. Organisationen begär även ett utdrag ur belastningsregistret. Sedan matchas mentor och ungdom ihop genom personlighet, intressen och kön.
– Det gör vi efter den forskning som finns om könsidentitet. Man tittar mer på en förebild av samma kön.
I år finns 900 pågående mentorskap i Sverige, varav 190 av dem finns i Göteborg. 250 ungdomar står i kö för att få en mentor och av dem bor 100 i Göteborg. Karin Jordås tror att det finns ett större behov hos unga i Göteborg att få hjälp av en mentor men att siffrorna också kan bero på att de blivit väldigt stora. På sista tiden har fler pojkar anmält sig till programmet än tidigare och det finns inte manliga mentorer så att det räcker.
– Förr var det mer flickor, nu går vi mot 50/50. Vi har fler kvinnor som vill bli mentorer än män så vi vill uppmuntra män att söka, säger hon.
Just nu står rekordmånga ungdomar i kö och fler mentorer behövs. På Mentors hemsida kan du fylla i dina uppgifter och ansöka om att bli mentor i din stad.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.